Az EU meghosszabbította az ukrán agrártermékek szabad behozatalát

Az Európai Unió döntése értelmében 2025 júniusáig meghosszabbították az ukrán agrártermékek szabad behozatalát, ami jelentős hatással lehet a gabonapiacra és a szántóföldi növénytermesztésre. Az Európai Tanács és a Parlament márciusban állapodott meg az intézkedésről, amelyet az uniós képviselők később megszavaztak. Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának vezetője szerint az egyezmény több védintézkedést is tartalmaz az érzékeny termékekre, mint például a baromfi, tojás, cukor, zab, kukorica, dara és méz esetében.

Amennyiben az áruforgalom meghaladja az elmúlt három év átlagos mennyiségét, úgy vámot vethetnek ki ezekre a termékekre. Az automatikus biztosíték aktiválására rendelkezésre álló időt 21 napról 14 napra csökkentették, és a tagállamok korrekciós intézkedéseket alkalmazhatnak piaci zavarok esetén. A Bizottság először vezeti be a megerősített védintézkedési mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy hivatalból kezdeményezzenek intézkedéseket, ha kedvezőtlen hatások érik egy vagy több tagállam piacát.

Az új rendelkezések 2024. június 6-án lépnek hatályba, és 2025. június 5-ig lesznek érvényben. Ukrajna a világ egyik vezető mezőgazdasági szereplője volt a háború előtt, ahol a terület 71 százaléka mezőgazdasági célú volt, és a mezőgazdaság a lakosság 15 százalékának biztosított munkát 2021-ben. Az ország exportjának jelentős részét a mezőgazdasági termékek tették ki, 2021-ben az összes export 41 százalékát.

A háború következtében a szántóterületek negyede sérült meg, és a búza-, napraforgó- és árpatermelés jelentős része a megszállt területeken realizálódott. A szántóföldi növénytermesztők 2022-ben és 2023-ban is veszteségesek voltak, amihez hozzájárultak az extrém magas fuvar- és biztosítási díjak is. Az export 2022-ben és 2023-ban jelentősen csökkent a szárazföldi szállítás magas költségei és a világpiaci árak visszaesése miatt.

Spanyolország az ukrán búza elsődleges EU-n belüli célpiaca, 2023-ban az ukrán exportbúza 25 százalékát vásárolták meg, ami 4 millió tonnát jelentett. Kukoricából az összes ukrán szállítmány 15 százalékát szerezték be, szintén közel 4 millió tonnát. Ukrajna a legnagyobb napraforgóolaj-exportőr a világon, és az EU napraforgóolaj behozatalának is a fő partnere volt. A háború következtében több millió tonna napraforgóolaj maradt az országban, ami az ellátási gondok mellett más növényi olajok árát is befolyásolta. Az EU importjának 2021-ben 87 százaléka, 2022-ben pedig 79 százaléka érkezett Ukrajnából.

Az EU időközben szankciókat vetett ki az orosz mezőgazdasági exportra.