Axel Weber: Az EKB korai kamatvágásának veszélye

Az Európai Központi Bank (EKB) a június 6-i ülésén várhatóan csökkenti a fő irányadó kamatlábát, amit a piacok az első lépésnek tartanak a következő két év során várható több kamatcsökkentés között. Az infláció a 2022. októberi 10,6%-os rekord szintről 2024 májusára 2,6%-ra esett vissza, és az EKB szerint az inflációs nyomás tovább fog enyhülni.

Az EKB márciusi előrejelzése szerint az infláció 2024-ben átlagosan 2,3% lesz, majd 2025-ben 2%-ra, 2026-ban pedig 1,9%-ra csökken. Azonban az infláció egy éven túli időszakra történő előrejelzése nehéz feladatnak számít, és a bizonytalanság az elmúlt években csak fokozódott.

A Covidhoz kapcsolódó intézkedések és az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók következményeit nehéz előre jelezni. További geopolitikai kockázatok, mint a közel-keleti konfliktus és az amerikai-kínai feszültségek, tovább bonyolítják az inflációs kilátásokat.

A strukturális változások, mint a feszes munkaerőpiac, az energetikai átmenet, a deglobalizáció és Ukrajna újjáépítésének költségei, szintén a magasabb infláció felé mutatnak. Jelenleg az eurózónában az éves inflációs ráta továbbra is 2% feletti, és a fogyasztói árak emelkedése 2024-ben felgyorsult.

A kamatcsökkentési ciklus mostani elindítása újabb súlyos szakpolitikai hibához vezethet, tekintettel a gyors bérnövekedésre és a történelmi alacsony szintű munkanélküliségre. Az EKB korábban is hibázott, amikor hibás előrejelzésekre alapozta monetáris politikáját, és most úgy tűnik, megismétli ezt a hibát.

Az előrejelzések bizonytalansága jelentős kihívást jelent minden jegybank számára, és a hatékony kockázatkezelés kulcsfontosságúvá válik. Az EKB túlságosan restriktív politikája recessziót és deflációt okozhat, míg az idő előtti lazítás újra beindíthatja az inflációt.

Az idő előtti lazítás veszélyes hazardírozásnak számít, és az EKB ezzel a lépéssel veszélyeztetheti az eurózóna stabilitását. Az EKB-nak nem szabadna hagynia, hogy piaci nyomás diktálja politikáját, és figyelembe kell vennie a kockázatok aszimmetriáját.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Axel A. Weber
Közgazdászprofesszor, a Bretton Woods Bizottság multilaterális reformokkal foglalkozó munkacsoportjának társelnöke. 2012 és 2022 között a svájci UBS bank elnöke, 2004 és 2011 között pedig a német jegybank (Bundesbank) elnöke volt.