Soha nem látott mértékben vettek fel személyi hitelt a magyarok áprilisban

Megérkezett a Magyar Nemzeti Bank áprilisi hitelezési statisztikája, amely szerint a lakossági hitelezés rendkívüli mértékben felpörgött a negyedik hónapban. Személyi kölcsönből összesen 68,2 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a bankok, ami példátlan a Bankmonitor szakértői szerint.

Az előző év nehezebb időszakát követően nagyon beindult a lakossági hitelezés, amit az MNB áprilisi statisztikái is alátámasztanak. De vajon milyen tényezők állhatnak a lakossági kölcsönök népszerűségének hátterében?

Rekord volumen a személyi kölcsönöknél

Egyetlen hónap alatt, személyi hitelből 68,2 milliárd forint összegben kötöttek szerződést, ami 11,7 milliárd forinttal haladja meg a márciusi 56,5 milliárd forintos értéket. Ilyen volumen még soha nem jött össze egyetlen hónap alatt, ami 20,7 százalékos emelkedést jelent, és különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy már a március is rekordot hozott.

A kölcsönök átlagos THM (átlagos hiteldíj mutató) érdemi mérséklődése is hozzájárulhatott a növekedéshez: áprilisban 17,94 százalék volt az átlagos THM, míg 2023 januárjában még 19,48 százalék volt a teljes hiteldíj mutató átlagos értéke. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a korábbi kedvező gazdasági környezetben, 2021-ben a személyi hitelek átlagos THM értéke 13 alatt volt, azonban az akkori volumen mégis elmaradt a 2024. áprilisi értéktől.

Felpörgött a lakáshitelezés is

Áprilisban a havi lakáshitel volumen ismét 100 milliárd forint fölé emelkedett, pontosan 121,2 milliárd forintot ért el, amely szintet utoljára 2022 júniusában értek el. A lakáshitelek népszerűségét a kamatcsökkenés is magyarázhatja: az áprilisi szerződések átlagos THM értéke 7,03% volt, amihez hasonlóan kedvező feltételekkel utoljára szintén 2022 júniusában lehetett lakáscélú jelzáloghitelt felvenni.

A támogatott lakáshitelek felfutása is hozzájárult az eredményekhez, különösen az új CSOK+ kölcsön bevezetése óta. Áprilisban a támogatott hitelek szerződéses összege 36,3 milliárd forint volt, ami 7,76 milliárdos növekedést jelent egyetlen hónap alatt, 27,2 százalékos bővülést mutatva. A piaci hitelek volumene is nőtt: áprilisban 84,57 milliárd forint összegben kötöttek szerződést, a márciusi 69,04 milliárd forinttal szemben.

A költségek csökkenését nem magyarázhatja a támogatott hitelek térnyerése, mivel az MNB a normál, nem pedig a kedvezményes kamat alapján számolja ki a teljes éves költség mértékét, ami alapján a támogatott hitelek drágábbak, mint a piaciak. Tehát a lakáshitelek árcsökkenését a piaci hiteleknél tapasztalt kamatcsökkenés magyarázza, ami érthetővé teszi a piaci kölcsönök volumenének emelkedését.

A Pénzügyi Békéltető Testület segítséget nyújthat

Amennyiben a hitelfelvétel vagy más pénzügyi szolgáltatások kapcsán vitás helyzetbe kerülünk, érdemes lehet a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulni. Az MNB felügyeleti szóvivője, Binder István szerint a PBT gyors (60-70 napig tartó) és ingyenes eljárást kínál, amely során elsőként egyezségre törekszenek a felek között, így elkerülhető a hosszadalmas és költséges bírósági per. A PBT-hez fordulás előtt azonban először a pénzügyi intézménynek kell jelezni a problémát, és amennyiben az intézmény válasza nem kielégítő, akkor lehetőség van a PBT-hez fordulni. A békéltető testület akár 2 millió forintig kötelező határozatot is hozhat, amelyet a pénzügyi intézményeknek be kell tartaniuk, vagy bírósági úton végrehajthatóvá válik. A PBT méltányossági ügyekben is segíthet, például fizetési kötelezettségek csökkentésében vagy átütemezésében. A szükséges dokumentumokat és a beadványt többféleképpen is benyújthatjuk, például postán, ügyfélkapun keresztül, kormányablaknál vagy az MNB ügyfélszolgálatán, emailen azonban nem.