Dübörög az amerikai ipar

Áprilisban a várakozásoknak megfelelően 0,7%-kal nőttek a feldolgozott termékek megrendelései az Egyesült Államokban, ami már zsinórban a harmadik havi növekedést jelenti.

A kereskedelmi minisztérium keddi közlése alapján a tartós fogyasztási cikkek megrendelései áprilisban 0,6%-kal emelkedtek, ami kissé elmaradt az eredetileg becsült 0,7%-os növekedéstől. Ugyanebben a hónapban a nem tartós fogyasztási cikkek rendelései 0,8%-kal nőttek.

A nem védelmi célú beruházási javak megrendelései, ha a repülőgépeket nem vesszük figyelembe, áprilisban felülvizsgált adatok szerint 0,2%-kal bővültek, ami szintén alatta marad az előzetesen várt 0,3%-os növekedésnek.

A közgazdászok előrejelzése szerint a gyári szektor teljesítménye az elkövetkező hónapokban oldalazó tendenciát mutathat, mivel a magas kamatlábak továbbra is akadályozzák az üzleti beruházásokat. Ezt támasztja alá az Institute for Supply Management hétfői jelentése is, amely szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe (bmi) májusban 48,7%-ra csökkent az áprilisi 49,2%-ról.