Szegénységről Méltósággal Sajtódíjak kiosztása

A hvg.hu, a Telex, a WMN és a Szabad Európa munkatársai is elismerést kaptak az Esély Labor Egyesület által nyolcadik alkalommal kiosztott Szegénységről Méltósággal Sajtódíjakon.

Az Esély Labor Egyesület, az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével adott át díjakat, melyek célja, hogy a szegénységben élők helyzetét árnyaltan bemutató újságírói munkákat ismerjenek el. Idén június 4-én rendezték meg a díjátadót, ahol a Print/Online kategória egyik különdíját a hvg.hu munkatársai, Serdült Viktória újságíró és Fazekas István fotóriporter kapták a veszprémi Torony átalakulásáról szóló riportjukért. A zsűri szerint a cikk a lakhatási problémák évtizedes halmozódására hívja fel a figyelmet egy veszprémi lakóépület példáján keresztül, miközben a civil szervezetek munkájának fontosságára és dilemmáira is felhívja a figyelmet.

A Print/Online kategória másik különdíjasa a Telex munkatársai, Fábián Tamás, Halász Júlia és Szilli Tamás lettek, akik Ózdon a Van Helyed Alapítvány komplex fejlesztési programját mutatták be. A zsűri kiemelte, hogy a videó érzékletesen ragadja meg az oktatási rendszer strukturális problémáit, és bemutatja, hogy egy civil szervezet hogyan próbálja meg ellensúlyozni ezeket a hatásokat.

A Van Helyed Alapítvány szakmai vezetője, Bódis Kriszta a kilencvenes években kezdte el munkáját Ózd egyik roma telepén, a Hétesen. Az évek során a közösség építő átalakítását segítette, és a stúdióba járó gyerekek továbbtanulási aránya 2014 óta 100 százalék.

Az első díjat Iliás-Nagy Katalin, a WMN.hu munkatársa kapta a “A felnőtt lét szabadsága nem más, mint a kaja kurva sok sajttal” című cikkéért, melyben Lakatos István képregényrajzoló-íróval készített interjút. A cikkben a művészeti, alkotói lét jelenkori kihívásairól és jövőjéről is szó esett, miközben az író őszintén beszélt a megélhetési problémáiról, és bipoláris zavaráról is. A TV/Video kategória első díját a Szabad Európa munkatársai, Báthory Róbert, Gold Attila és Németh Balázs nyerték, akik egy borsodi falu problémáit dolgozták fel, ahol a gyerekek iskolai hiányzásai miatt a szülők szabadságukkal fizetnek. A videóban bemutatták, hogyan kerülnek alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok szorongató helyzetbe az iskolai hiányzások miatt, és miért óriási probléma, hogy a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben a rácsok mögé.

A díjátadó előtt a sajtódíj médiapartnereként beszámoltunk arról, hogy április 12-ig lehetett pályázni a díjra 2023. január 1. és december 31. között magyarországi sajtóorgánumokban megjelent cikkekkel, tudósításokkal, interjúkkal, riportokkal. A zsűrit idén is a szegénységet megtapasztalt emberek alkották, akik személyes érintettségük miatt hitelesen tudták értékelni az alkotásokat.

: article-2 : article-3