A sportpszichológia szerepe a kiemelkedő teljesítményben

A sportban nem csak fizikai képességek számítanak, hanem a pszichológiai tényezők is meghatározóak lehetnek. Egy új sportpszichológiai könyv bemutatójának keretében neves szerzők és sportolók beszélgetnek a sikerhez vezető útról.

A sportolói karrier nem csupán fizikai adottságokon és kemény edzéseken múlik, hanem a mentális felkészültségen is. Ezt tárgyalja a Sportpszichológia – Útmutató a kiemelkedő teljesítményhez című könyv, amelynek bemutatója egyben HVG Extra Pszichológia Szalon is lesz. A rendezvényen Dr. Kovács Krisztina, Dr. Gyömbér Noémi és Dr. Hevesi Krisztina, a könyv szerzői, valamint Kazi Tamás, az FTC atlétikai szakosztályának edzője és szakágvezetője, olimpikon és többszörös magyar bajnok középtávfutó osztják meg gondolataikat a sportpszichológia fontosságáról.

A program 2024. június 10-én kerül megrendezésre a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, ahol előadások és beszélgetések során kerül sor a sportteljesítményhez kapcsolódó pszichés tényezők, mint az önbizalom, a koncentráció és a motiváció mélyebb elemzésére. A könyv bemutatóján a résztvevők 25% kedvezménnyel szerezhetik be a kötetet, és lehetőségük lesz a szerzőkkel dedikáltatni is.

A belépés ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt szükséges a regisztráció. A könyv szerzői között olyan neves szakemberek találhatók, mint Dr. Kovács Krisztina, aki a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének adjunktusa, valamint Dr. Gyömbér Noémi, a tanszék egyetemi docense. Dr. Hevesi Krisztina, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa is közreműködik a könyvben, aki többek között sportszakpszichológus és a Magyar Pszichológiai Társaság Szexuálpszichológiai Szekciójának elnöke.

A könyv átfogóan tárgyalja a sportteljesítményhez szükséges tényezőket, és nem csak az egyéni, hanem a csapatsportok, az élsport és az utánpótlás-nevelés jellegzetességeit is bemutatja. A sportpszichológiai ismeretek mellett a kötet gyakorlati eszközöket és hasznos példákat is kínál az olvasóknak. Azok, akik szeretnének többet megtudni a témáról, keressék a HVG Extra Pszichológia magazin legfrissebb számát az újságárusoknál vagy rendeljék meg.