Rejtélyes részegség: a belső sörfőzde szindróma

Egy nő rendszeresen részeg állapotban találta magát alkoholfogyasztás nélkül, ami kiderült, hogy az úgynevezett autosörfőzde szindróma (ABS) következménye volt. A bélrendszerében élő mikrobák saját maguk állítottak elő alkoholt, ami a nő részegségét okozta.

Az 50 éves nőt többször sürgősségi osztályokra utalták be, ahol az orvosok alkoholmérgezést diagnosztizáltak, annak ellenére, hogy a családja szerint nem ivott alkoholt. Az orvosok szerint a húgyúti fertőzésekre szedett antibiotikumok kiirthatták a hasznos baktériumokat a bélrendszeréből, így a bélgombák, mint a Saccharomyces cerevisiae és a Candida albicans, elszaporodhattak és alkoholt kezdtek termelni.

Az ABS diagnózisa nehéz, mivel a betegség nagyon ritka; az 1940-es évek óta alig száz esetről számoltak be. A betegség kialakulásához hozzájárulhat a magas vércukorszint és a genetikai hajlam is.

A nő hetedik sürgősségi látogatásakor az orvosok gombaellenes kezelést kezdtek, és alacsony szénhidráttartalmú diétát írtak elő. A kezelés hatására a tünetek megszűntek, de a szénhidrátbevitel növelésekor visszatértek. A gombaellenes gyógyszerek és a diéta ismételt alkalmazása után a tünetek ismét megszűntek.

A beteg probiotikumokat kapott a bélflóra helyreállításához, és a háziorvosa célzott hatású antibiotikumokat javasolt a húgyúti fertőzések kezelésére. A kezelések után hónapokig nem volt visszaesés, és az orvosok azt tanácsolták, hogy fokozatosan növelje a szénhidrátbevitelt, miközben figyelemmel kísérik az állapotát.

Az autosörfőzde szindróma jelentős társadalmi, jogi és orvosi következményekkel járhat, és a betegség tudatosítása elengedhetetlen a helyes diagnózis és kezelés érdekében.

: LiveScience