Ilyen háztartási gépekre csapnak le most a magyarok

A magyarok rendkívül árérzékenyek, ha háztartásigép-vásárlásról van szó: csak akkor vesznek újat, ha elromlott a régi, és a vásárlásnál az ár és az energiafogyasztás a legfontosabb tényezők. Nem bízunk a márkaszervizekben, de a szerelők szavára nagyon adunk, akik viszont idősödnek, a háztartási gépek pedig egyre bonyolultabbak.

A Gorenje által végzett kutatás szerint a magyarok több mint háromnegyede csak akkor vásárol új háztartási gépet, ha a meglévő elromlik és drága lenne a javítása vagy az alkatrészcsere. A férfiak hajlamosabbak leárazáson vásárolni, de a nemek közötti különbség nem jelentős. Az idősebbek, 60 év felettiek kevésbé tartják fontosnak a készülék korát, és inkább csak akkor cserélik le, ha elromlik és drága lenne a javítás vagy az alkatrészcsere.

Az ár a prioritás

Füle Norbert, a Gorenje Magyarország ügyvezető igazgatója szerint az új háztartási gépek vásárlásakor az ár a legfontosabb szempont, a válaszadók 79 százaléka dönt így. Emellett fontosak még a készülék energiafogyasztása és márkája is. A magyarok számára kevésbé fontos, hogy okos készüléket vásároljanak, és a design sem elsődleges. A nők számára fontosabb a készülék ára, mérete és energiafogyasztása, míg a férfiakat jobban érdeklik a garanciafeltételek, a szervizelési lehetőségek és a márkája. A készülék funkciója és megbízhatósága is fontos vásárláskor, valamint a teszteredmények és vásárlói vélemények is befolyásolják a döntést.

Az air fryer gyorsan befutott

Mikrohullámú sütő szinte minden háztartásban megtalálható, és minden második magyarnak van turmixgépe is. A különálló fagyasztó és a mosogatógép is népszerű termékek. Az air fryer, bár új típusú készülék a piacon, mégis több embernek van, mint kenyérsütőgépe. A kávédarálók a 40 év felettiek körében népszerűbbek, míg a fiataloknál kevésbé. A szárítógépek a 18-39 év közötti korosztálynál a legelterjedtebbek.

A használtgép-piac még várat magára

A megkérdezettek többsége még sosem vásárolt használt háztartási gépet és nem is tervezi, mert inkább újat vesz. A 60 éves vagy annál idősebb válaszadók kevésbé nyitottak a használtgép-vásárlásra, míg a fiatalabbak szívesebben vesznek használtat. Csak minden negyedik ember vásárolt már használt készüléket, de közülük a válaszadók 7 százaléka nem volt elégedett. Elromlott készülék esetén a magyarok tízből csak hárman hívják a szakszervizt, ha garanciális időn belül van, különben inkább maguk keresnek szerelőt vagy ismerősük javítja meg a készüléket.

A szerelőknél hiány van az utánpótlásban

Az állami háztartásigép-szerelői képzés 20 éve megszűnt, ami problémát jelent, mivel a szerelők idősödnek és a háztartási gépek egyre bonyolultabbak. Az iparág nemrég újrakezdte a képzést a középiskolákban, de ennek eredményei csak később lesznek láthatók. Az alvállalkozók nem kapnak márkaspecifikus képzést, ezért a nagyobb gyártók saját szervízhálózatot építenek ki.