A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki története

Hamarosan kezdetét veszi a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, amelyre a magyar válogatott is készül. A hvg.hu-n minden nap egy cikkel hangolódunk a kontinensviadalra, most pedig a magyar csapat eddigi Eb-szerepléseit idézzük fel.

1958 nyarán, Svédországban zajlott a hatodik labdarúgó-világbajnokság, ahol az első Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását is megtartották. Az Európai Nemzetek Kupája néven indult sorozatban 17 csapat vett részt, és egy előselejtező mérkőzést követően Írország esett ki elsőként. A magyar válogatott a Szovjetunióval került össze, és bár a nézettségi rekordokat megdöntő mérkőzéseken kikaptunk, a Népsport tudósítója szerint a csatársor rossz helyzetkihasználása volt a vereség egyik oka.

Négy évvel később, a második kontinensviadalon a magyar csapat a legjobb négy közé jutott, és megnyerte a bronzcsatát Dánia ellen. A selejtezők során először Walest, majd a keletnémet válogatottat győztük le, utóbbi mérkőzésen Rákosi Gyula döntő gólját emelhetjük ki. A negyeddöntőben Franciaországot búcsúztattuk, majd az elődöntőben a spanyoloktól kaptunk ki. A Népsport szerint a csapat játéka a spanyolok ellen nem volt elég gyors és ötletes, ami a vereség egyik oka lehetett.

Az 1968-as tornára nem jutott ki a magyar válogatott, de 1972-ben ott voltunk Belgiumban, ahol az elődöntőben a Szovjetunió, a bronzmeccsen pedig a belgák bizonyultak jobbnak. Az egyetlen magyar gólt Kű Lajos szerezte tizenegyesből.

2016-ban 44 év után ismét kijutott a magyar válogatott az Európa-bajnokságra. A selejtezők során először Pintér Attila, majd Dárdai Pál vezetésével kezdtünk, végül Bernd Storck irányításával értük el a pótselejtezőt, ahol Norvégiát győztük le. A tornán Ausztria, Izland és Portugália ellen szerepeltünk, és a csoportelsőség után a belgákkal szemben estünk ki.

A 2020-as, a járvány miatt 2021-re halasztott Eb-n is ott volt a magyar válogatott, ahol a C csoportban Portugália, Franciaország és Németország mellett szerepeltünk. A portugálok elleni vereség után Franciaországgal döntetlent játszottunk, majd a németek elleni meccsen is pontot szereztünk, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz.

A mostani selejtezőtornán a magyar válogatott magabiztos játékkal nyerte meg a csoportját, és veretlenül, csoportelsőként jutott ki a németországi kontinenstornára. A következő héttől kezdődően az Európa-bajnokság minden mérkőzését követhetjük majd a hvg.hu-n.

Nyitóképünkön a Magyarország – Bulgária 4:1, világbajnoki selejtező, válogatott labdarúgó-mérkőzés 1957. június 23-án. A magyar csapat: Berendi Pál, Tóth II József, Várhidi Pál, Kárpáti Béla, Tichy Lajos, Tóth Mihály, Bozsik József, Machos Ferenc, Kotász Antal, Faragó Lajos, Hidegkuti Nándor. Fotó: Fortepan / Faragó György