A lepel: Egy ritka izgalmas thrillersorozat, amit a kritikusok mégis bírálnak

A nagy külföldi lapok nem fogadták kitörő lelkesedéssel A lepel című új, hatrészes thrillersorozatot, amelyet egyesek időpocsékolásnak, mások a készítő Steven Knight ügyetlenkedő történetvezetésének, vagy a főszereplő Elisabeth Moss castingjának kritizálásával illetnek. Ennek ellenére a sorozatot védeni kell, mivel A lepel a maga zsánerén belül izgalmas, fordulatos és érdekfeszítő néznivaló, a Homeland szellemi örököseként.

A lepel középpontjában egy elszánt MI6-ügynök, Imogen Salter áll, akit Elisabeth Moss alakít. Imogen feladata, hogy kézre kerítsen egy Adilah El Idrissi nevű, feltételezett ISIS-vezetőt, akit Yumna Marwan formál meg. A sorozat izgalmát az adja, hogy a szereplők nem feltétlenül azok, akiknek mondják magukat, és Elisabeth Moss karakterének minden tudására és képességére szüksége van ahhoz, hogy lebuktassa a lehetséges terroristát. A történetben még az amerikaiak is beleavatkoznak, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Steven Knight, a Peaky Blinders, a Taboo és a See alkotója, A lepelben is ügyesen keveri a szálakat, és folyamatosan bizonytalanságban tartja a nézőket. A sorozat nem követi a bevált formulákat, és a pilot epizód végén Imogen Salter karaktere is utal erre, amikor megjegyzi, hogy fogalma sincs, mi lesz most, hogy letért a kijelölt útról. Ez a fajta bizonytalanság teszi izgalmassá a sorozatot, és kíváncsivá a nézőket a folytatásra.

Elisabeth Moss játéka talán a Homeland hatását tükrözi, de karaktere, Imogen, sokkal letisztultabb figura, aki kézben tudja tartani magát és a viselkedését. A sorozatban a főszereplő páros, Moss és Marwan közötti kémia, a verbális és helyenként fizikai adok-kapok hordozza a történetet.

A lepel fényképezése különösen hangulatos, és a helyszínek, mint Isztambul, Párizs és London, igazi nemzetközi hajsza élményét nyújtják. A sorozat nem újítja meg a thrillerek műfaját, de a Homelandből merített inspirációval és a karakterívekkel jól áll neki.

A lepel kiismerhetetlen szereplőgárdájával és a szürke zónában egyensúlyozó karaktereivel a Trónok harca által divatba hozott trendet követi. A sorozatban a hibákkal és kilengésekkel teli karaktereket meg lehet szeretni, és egy thriller esetében előny, ha a nézők izgulnak a főhősökért.

7,5/10

A lepel magyar felirattal a Disney+-on érhető el.