A babakötvény felnőttkorba lépett

Februárban az állam évi 1,2 millió forintra korlátozta a babakötvénybe befizethető összeget, ami a magas infláció miatt vált szükségessé, de a babakötvény még így is vonzó befektetés maradt.

A babakötvények iránti érdeklődés tavaly év végén nőtt meg jelentősen, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta a 2033/I jelzésű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jegyzését. Az inflációt meghaladó kamatozás miatt sokan választották ezt a befektetési formát. A babakötvények esetében a gyerekek nevére vett állampapírok 20,6 százalékos kamatot fizetnek idén. A Kincstári Start értékpapírszámlákra történő befizetésekre az állam 10 százalék, maximum évi 12 ezer forint támogatást nyújt. A befektetés biztonságos és jól kamatozik, azonban a pénz a gyermeké, és 18 éves kora előtt nem férhet hozzá.

A babakötvények népszerűségét mutatja, hogy az online kincstári számlanyitás bevezetése óta közel 45 ezer értékpapírszámla nyílt meg, melyek 44 százaléka startszámla. Néhány szülő jelentős összegeket helyezett el gyermekük számláján, és voltak, akik hitelt is felvettek a babakötvény vásárlásához. A befektetés három év után, a gyermek 18 éves korától kivehető.

A 2014 előtt született gyerekek számára a 2032/S sorozatú állampapírt lehet megvásárolni, amely 2032 decemberében jár le. A gyermek 18 éves korától nem kötelező a papírt visszaváltani, így a lejáratig kamatozhat az infláció plusz 3 százalékos kamatával. Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője szerint érdemes lehet a babakötvényt megtartani, mivel 2025 decemberéig fizeti majd a 20,6 százalékos csúcskamatot.

Azok a fiatalok, akiknek szülei a 2006-os induláskor vásároltak babakötvényt, idén válnak 18 évesek, és jogosultak lesznek a támogatással és kamatokkal növelt megtakarítás felvételére. A startszámla kifizetését a gyermek 18 éves korától kérheti, de legkorábban a számla megnyitása után három évvel. A 2006-os korosztály és a 2014. január 31. előtt születettek 2032-ig megtarthatják állampapírjaikat, bár 18 év felett már nem lehet befizetni a számlára, és állami támogatás sem jár hozzá.

A megtakarítás szabadon felhasználható, adó- és illetékmentesen. A számla megszüntetése személyes ügyintézést igényel, és a szülők jelenléte ajánlott. A Grantis szakértői szerint óvatosság ajánlott, mivel egy 18 éves fiatal hirtelen nagy összeg birtokába kerülhet, ami felelőtlen költekezéshez vezethet.

A Babakötvény hivatalos weboldalán elérhető kalkulátor segítségével számolható ki, hogy mennyi megtakarítás gyűlhet össze a gyermek 18 éves korára. Ha például havi 12 ezer forintot fizetünk be, akkor a gyermek 5 083 000 forintot vehet fel. Ha a maximális havi 100 ezer forintot fizetjük be, akkor a gyermek 38 718 000 forintot kaphat 18 éves korában.