Újlipótvárosi múltidéző: a Turul-ház rejtett üzenetei

Bezárt a kilencvenöt évig működő húsbolt az újlipótvárosi Turul-házban, és a költözéskor 1948 óta rejtőzködő feliratok kerültek elő a falakról.

Az Újlipótvárosban található, népszerűen Turul-háznak nevezett épület, amelyet Jónás Dávid és Zsigmond tervei alapján hoztak létre, a Phőnix Életbiztosító és a Turul Magyar Országos Biztosító Intézet közös projektjeként jött létre 1928–1929-ben. Az épület stílusa a szocreál jegyeit idézi, bár a kapuzatai a születésük korát tükrözik, Wälder Gyula munkáira emlékeztetve. A ház nem csak méretével, hanem a benne található, a lakókat kiszolgáló létesítményekkel is kiemelkedik a környezetéből. A földszinten található mosókonyha és szárítókamra a Magyar Mosó- és Fertőtlenítő Gépgyár Rt. tizenkét mosóberendezésével akár huszonnégy lakó egyhavi fehérnemű- és ruhaszükségletét is képes volt ellátni egyetlen nap alatt.

A húsbolt bezárásával előkerült feliratok a háború utáni jegyrendszerre emlékeztetnek. A falon látható szavak között "OKTÓBER", "CUKOR", "LISZT", "SZABAD", "□CUKOR", "KG 7", "KRISTÁLY", "KG 6," és "ZSÍR" olvasható. Ezek a feliratok a cukor és zsír árát és elérhetőségét jelzik, amelyek a 1948-as években voltak érvényben. Az Arcanum archívumában található információk alapján a por- és kristálycukor ára 1948 szeptemberében 6 forint, a kockacukoré pedig 6 forint 80 fillér volt. Novemberben azonban a Cukorértékesítő Nemzeti Vállalat áremelése után a szabad kristálycukor ára 6,50 forintra, a szabad kockacukoré pedig 7,30 forintra nőtt.

A Tátra utcai boltbejárat bal oldalán lévő "OKTÓBER" felirat valószínűleg azért nem helytálló, mert a boltos a hónap végén egy táblával takarta le a falat, és a következő hónapban már a másik oldalt használta az aktuális árak jelzésére. Az üzlethelyiséget hamarosan egy hamburgerező veszi át, így a hetvenhat éves feliratok ismét eltűnnek majd a szemek elől. A környéken további történelmi maradványok is fellelhetők, például a Szent István park közelében a Magyar Kommunista Párt egyik jelszava olvasható még a falakon.