A Mathias Corvinus Collegium gazdasági teljesítménye

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány jelentős bevételre tett szert a tavalyi évben, amely lehetővé tette számukra, hogy jelentős összegeket fordítsanak alaptevékenységükre, befektetésekre és személyi juttatásokra.

Az MCC, amely a magyar társadalom műveltségi szintjének emelését tűzte ki célul, és ismert a konzervatív rendezvényeiről, valamint a Libri könyvkiadó felvásárlásáról, 50 milliárd forint kamat- és osztalékbevételre tett szert tavaly. Ebből az összegből 9 milliárd forintot személyi juttatásokra, 26 milliárdot az alaptevékenységükre költöttek, továbbá 38 milliárd forint értékben állampapírt vásároltak befektetési céllal. Mindezek mellett az alapítvány 25 milliárdos profittal zárta az évet.

A 2022-es évhez képest, amikor az MCC óvatosabban költekezett, a tavalyi évben jelentősen megnövekedett bevételeknek köszönhetően nagyobb összegeket fordíthattak a tehetséggondozásra. A 2021-es 21,16 milliárd forint után 2022-ben 16,64 milliárdra csökkent közhasznú kiadásaik 2023-ban ismét emelkedtek, és 25,8 milliárd forintot költöttek erre a célra.

Az alapítvány vezetői, alkalmazottai és oktatói is jól jártak, hiszen a személyi jellegű ráfordítások évről évre növekednek. Míg 2021-ben 4,1 milliárd, 2022-ben 6,7 milliárd forintot költöttek erre a célra, addig 2023-ban már 9,3 milliárd forintot fordítottak bérekre, járulékokra és megbízási díjakra. A vezető tisztségviselők juttatásai azonban csökkentek: a 2022-es 262 millió forint helyett 2023-ban már csak 158 millió forintot költöttek erre a célra.

Az alapítvány közhasznú tevékenysége révén tavaly 8584 magyar és határon túli diákot támogatott, és a közhasznú tevékenységből részesülők számát 950 ezerre becsülik, ami minden tizedik magyart jelent.

A Mathias Corvinus Collegium további tervei között szerepel a pécsi Nemzeti Kaszinó felújítása, amely az MCC helyi képzési központjává válik, valamint a miskolci Avas Szálló átalakítása az MCC helyi főhadiszállásává, amelyekre több milliárd forintot terveznek költeni.