A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. jelentős növekedése és tervei

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az előzetes üzleti tervét mintegy 40 százalékkal felülmúlva, 1430 milliárd forint értékű garanciavállalással zárta a 2023-as évet, ezzel jelentősen hozzájárulva a magyar kis- és középvállalkozások finanszírozásához. Az InvestEU Garanciaprogram elindításával további támogatást nyújtanak a hazai vállalkozásoknak.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2023-ban 1430 milliárd forint értékben vállalt garanciát a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások hitelei mögé, amivel a kezességvállalási portfólió közel 2630 milliárd forintra emelkedett. Ennek köszönhetően a magyar kkv-szektor mintegy 3330 milliárd forint hitelforráshoz jutott, ami jelentős támogatást nyújtott a beruházásokhoz, fejlesztésekhez, forgóeszköz ellátáshoz és a napi likviditás biztosításához.

A tavalyi év során a Széchenyi Kártya Program MAX és MAX+ hiteltermékeihez kapcsolódó kezességvállalások, valamint a Garantiqa Krízis 2 Garanciaprogram álltak a fókuszban. A Széchenyi Kártya Program hitel- és garanciatermékei állami kamat- és díjtámogatással rendkívül kedvező feltételekkel voltak elérhetők, ami nagy mértékben hozzájárult a kereslet növekedéséhez ezen a területen. Az év végi garanciaportfólió volumenének 80 százaléka a Széchenyi Kártya Program különböző hiteltermékeihez kapcsolódott.

A kkv-hitelezés terén a Garantiqa kezességvállalási tevékenysége jelentősen meghaladta a hitelezés növekedését, a tavalyi év második felében a kkv-szektor hitelfelvételének közel 80 százalékában részt vettek garanciavállalással. Szabó István Attila, a Garantiqa elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy immár minden második kkv-knak juttatott hitelforint mögött a Garantiqa kezessége áll.

Az idei évben a Garantiqa elindítja az InvestEU Garanciaprogramját, amely az Európai Bizottság 95 százalékos viszontgaranciájával lehetővé teszi közel 600 milliárd forint nagyságrendű hitelállomány garantálását 2028 végéig. A program célja a kedvezményezett vállalkozások termelékenységének és hatékonyságának növelése, versenyképességük javítása, valamint a magas kockázatú vagy megfelelő biztosítékkal nem rendelkező vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférésének megkönnyítése. Emellett a program különös figyelmet fordít a digitális átállásra, a zöld energia terjedésére és a fenntartható gazdasági növekedés támogatására.

A Garantiqa a jelenlegi üzleti évben 1000 milliárd forintot meghaladó új kezességvállalással számol, ami 1300 milliárd forint hitelt jelent a hazai kis- és középvállalkozások számára a fejlesztések és beruházások megvalósításához. A készfizető kezességvállalási szerződések száma szintén dinamikusan nőtt, 2023 végére meghaladta a 73 ezret.

A bankok tavaly is jellemzően a mikro- és kisvállalkozások hiteleihez kérték legnagyobb mértékben a Garantiqa kezességvállalását. A többéves tendenciáknak megfelelően a kereskedelem, a szolgáltatás és az építőipar voltak a legjelentősebb ágazatok.