Orosz vagyonból Ukrajnának: Tervek a sürgős segítségről

Az Egyesült Államok és a G7 csoport tárgyalásokat folytat arról, hogy a befagyasztott orosz eszközök nyereségéből sürgős pénzügyi segítséget nyújtsanak Ukrajnának, évente több milliárd dollár értékben.

Az amerikai pénzügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője, Brent Neiman szerint az Egyesült Államok és a G7 országok előrelépést tettek abban, hogy jelentős összegű, sürgős forrásokat biztosítsanak Ukrajnának a befagyasztott orosz eszközökön szerzett nyereség felhasználásával. Az Európai Unió közelmúltbeli döntése értelmében potenciálisan évente több milliárd dollárt juttathatnak Kijevnek ezen a módon.

Neiman elmondása szerint jelenleg is folynak tárgyalások arról, hogyan lehetne még nagyobb összegű pénzeszközöket juttatni Ukrajnának. Az egyik megfontolt lehetőség az, hogy jelentős összeget adnak előre kölcsönként, ezzel is segítve Ukrajnát a rövid távú kihívások leküzdésében.

A helyettes államtitkár hozzátette, reméli, hogy Ukrajna és a kötvénytulajdonosok hamarosan megállapodásra jutnak egy olyan adósságkezelési megoldásról, amely fenntarthatóvá teszi Ukrajna adósságát és tiszteletben tartja a hitelezők összehasonlítható kezelését. Neiman szerint Ukrajna "rövid időn belül" képes lehet arra, hogy magánbefektetők számára ismét adósságot bocsásson ki nemzetközi piacokon. Ukrajna célja, hogy még augusztus vége előtt, amikor lejár a nemzetközi kötvénytulajdonosok által elfogadott kétéves időszak, átütemezze adósságát.

: Forrás: Reuters