A 2024-es év legjobb magyar éttermei

A Dining Guide gasztronómiai magazin közel 500 vendéglátóhely meglátogatása után ismét kihirdette az év legjobb magyar éttermeit, melyek között négy vidéki hely is helyet kapott a rangsorban.

Az Étteremkalauz megjelenésével egybekötött díjátadó gálán a korábbi évekhez képest változás történt az Év Étterme-díj odaítélésében. Idén nem a TOP10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme nyerte el a díjat, hanem az a TOP10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta. Ennek eredményeképpen a két Michelin-csillagos tatai Platán Gourmet helyett a budapesti SALT étterem kapta meg a magazin "nagydíját".

A Top 10+2 étterem listája a következőképpen alakult:

  1. Platán Gourmet (Tata)
  2. Rumour by Rácz Jenő
  3. SALT Budapest
  4. Babel Budapest
  5. 42 Restaurant & Bar (Esztergom)
  6. Essência Restaurant Tiago & Éva
  7. Costes Restaurant
  8. Borkonyha Étterem
  9. Spago by Wolfgang Puck
  10. Sauska 48 Villány
  11. Costes Downtown
  12. Pajta (Őriszentpéter)

Az Év Szállodája díjat a Matild Palace A Luxury Collection Hotel érdemelte ki. A The Best of the Best díjjal a Stand Étterem teljesítményét ismerték el, amely korábban már minimum háromszor ért el kategóriájában a legjobb helyezést. A SALT Budapest étterem az Év Étterme 2024-es díját is magáénak tudhatja.

A gálán számos különdíjat is kiosztottak. Az Év Alternatív vendéglátóhelye a balatoni Buborék Csopak lett, míg az Év szerethető étterme díjat a tavaly decemberben nyílt Goli étterem kapta. Az Év Koktélbárja a Múzsa Bár, az Év Cukrászdája díjat pedig a Málna The Pastry Shop nyerte el. Az Év Sommelier-je díjat Rácz Imre, a Spago Budapest by Wolfgang Puck sommelier-je vehette át, az Év Éttermi Cukrásza díjat Szűcs Árpád, a Kollázs Brasserie & Bar cukrásza kapta. Az Év Innovatív Konyhájának járó különdíjat az Onyx Műhely, az Év Ifjú Séf Tehetsége pedig Pohner Ádám, az Iszkor Mályinka fiatal séfje lett. Az Év Séfje 2024-ben Rosenstein Róbert, a Rosenstein étterem séfje lett, míg a 2024-es év Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, az Arany Kaviár társtulajdonosa és séfje vehette át. Az Év Fenntartható Étterme díjat a zebegényi Natura Hill Vendégház és Étterem kapta meg.