A Besh o droM új albuma felkerült két jelentős nemzetközi toplistára

A magyar Besh o droM zenekar legújabb lemeze, a Hova lesz a séta? bekerült a World Music Charts Europe (WMCE) és a Transglobal World Music Charts nemzetközi világzenei toplistáira.

A Hova lesz a séta? című album, mely idén tavasszal jelent meg, a WMCE júniusi listáján a hetedik, míg a Transglobal listáján a huszonegyedik helyen debütált, mindkét toplistán az egyetlen magyar lemezként szerepel.

A Besh o droM, amely idén ünnepli 25. évfordulóját, ezen a lemezen is hű maradt sajátos hangzásvilágához. A magyar népdalok, a környező országok dallamai és a rockos, funkys elemek keverékéből álló zene a zenekar hetedik stúdióalbumán is dominál.

Az album készítése során a zenekar tagjai távmunkában dolgoztak, kihasználva a modern technológia adta lehetőségeket. Pettik Ádám, a zenekar egyik alapítója szerint gyakran esetleges, hogy mi alakul ki egy dalból. Az Verda stelo című szám például egy baráti beszélgetés során vetődött fel, amikor a jelképek és az eszperantó nyelv szimbóluma, a zöld ötágú csillag került szóba.

A lemezen található továbbá az Elment a madárka című dal, amely egy bánáti dallamot ötvöz egy klasszikus reggae ritmussal. A Sandansko című szám ritmusa 22/16-os, amely egy bolgár és moldvai csángó dallam kombinációjából született. Az 1911 című dal pedig a Fonográf együttes 1977-es albumának Szörényi-Bródy szerzeményének feldolgozása.

A zenekar tagjai között megtalálható Fundák-Kaszai Lili (ének), Barcza Gergely (szaxofon, kaval, klarinét, EWI), Pettik Ádám (ének, Peckdrum, kanna, ütős hangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), Szumper Ákos (dob), Hámori Máté (gitár), Seres Vilmos (klarinét) és Lisztes Jenő (cimbalom).

A WMCE-n havonta ötven világzenei rádiós értékeli a lemezeket, míg a Transglobal World Music Charts-on világzenei szakemberek véleményezik az albumokat a világ minden tájáról. A WMCE legfrissebb toplistáját a portugál Ana Lua Caiano vezeti Vou Ficar Neste Quadrado című lemezével, a második helyen a kurd Aynour Rabe című anyagával, a harmadikon pedig az iráni Maliheh Moradi és Ehsan Matoori Our Sorrow című lemeze szerepel. A Transglobal listáján az első helyen a marokkói-francia Bab L’Bluz Swaken című albuma áll, a másodikon a török Ali Dogan Gönültas és a Keyeyi, a harmadikon pedig a brit Sam Lee Songdreaming című lemeze.