60 millió dolláros kártérítés a Johnson & Johnson ellen

Egy amerikai bíróság döntése értelmében 60 millió dolláros kártérítést kap egy rákos beteg, mivel az ítélet szerint az azbeszttel szennyezett babapor használata okozta a betegségét. A Johnson & Johnson vállalatot további 200 millió dolláros bírság megfizetésére is kötelezték, de a cég fellebbezett az ítélet ellen.

A portlandi esküdtszék ítélete alapján a kártérítést egy 48 éves rákos beteg és férje kapja. A betegnél mesotheliomát diagnosztizáltak, ami a szívet körülvevő szövetek rákos megbetegedése, és a bíróság szerint a betegség közel 30 évig tartó azbeszt expozíciónak volt következménye, amely a Johnson & Johnson babaporán és dezodorjain keresztül érte a felperest.

A Johnson & Johnson ügyvédje a tárgyaláson kifejtette, hogy a betegség valószínűleg a felperes otthonához közeli gyárban használt azbeszt miatt alakulhatott ki. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a vállalat termékei biztonságosak, állítása szerint a babapor nem tartalmaz azbesztet és nem okoz rákot, ami ellentmond a bíróság döntésének.