Így lehet 10 évig fix a villamosenergia ára

Egyre több vállalat igényli, hogy zöldenergia-szükségletüket hiteles forrásból szerezzék be, és saját eszközeikkel is támogassák a megújuló energia beruházásokat. Az Axpo energiakereskedő vállalat kínál Magyarországon egyedülálló módon akár 10 évre fixált baseload árazású direkt energiaellátási szerződéseket, amelyek kiszámíthatóságot és stabilitást nyújtanak a volatilis energiapiacon.

Az Axpo egy nemzetközi energetikai cég, amely Svájcban birtokol vízerőműveket és atomerőművet, villamosenergia-elosztóhálózatot üzemeltet, és jelentős megújuló beruházásokban vesz részt. Magyarországon több mint 20 éve van jelen, és különlegessége, hogy fix áras, hosszútávú, direkt energiaszerződéseket kínál, összekötve a zöldenergia-termelőket a nagyfogyasztókkal, mint például a Jabil. Az Axpo a PPA piacán 15 éves tapasztalattal rendelkezik, és évi 99 TWh méretű portfóliót kezel.

A PPA szerződések három szereplőt foglalnak magukban: a termelőt, a kereskedőt és a végfogyasztót, akik eltérő célokkal rendelkeznek. A termelő magas áron szeretne értékesíteni, a fogyasztó alacsony áron szeretne hozzájutni az áramhoz, a kereskedő pedig hasznot szeretne realizálni. A PPA szerződések két fő konstrukcióját különböztetjük meg: az egyikben a fogyasztó és a termelő közvetlenül köt megállapodást, a másikban a kereskedő veszi meg és adja tovább az áramot a fogyasztónak. Mindkét esetben a szerződés fix árat biztosít hosszú távon.

A fix áras szerződések előnye a kiszámíthatóság, de konfliktusokat is generálhatnak, ha a tőzsdei árak jelentősen eltérnek a szerződéses ártól. A kereskedő szerepe ebben a rendszerben a kockázatkezelésre és csökkentésre összpontosul.

A PPA szerződések vonzóak lehetnek az új nap- vagy szélerőmű beruházók számára, mivel a fix átvételi szerződések csökkentik a kockázatokat és javítják a hitelképességet. Magyarországon, ahol a napelemek dominálnak a zöldenergiamixben, a fix szerződések különösen fontosak lehetnek, mivel a napos órákban előforduló túltermelés miatt negatív árak is kialakulhatnak.

A direkt szerződések másik előnye, hogy a fogyasztók konkrétan tudják, honnan származik a zöldáram, ami hitelességi és érzelmi szempontból is fontos lehet. Az EU fenntarthatósági követelményei és az ESG kritériumok is hozzájárulnak a PPA szerződések népszerűségéhez.

Az Axpo különleges helyzetben van, mivel Európa legtöbb országában jelen van, és képes egységes megoldásokat nyújtani több országban működő nagyvállalatok számára.

A cikkben említett hét évre szóló megújuló energiás vállalati áramvásárlási szerződés (cPPA) a Jabil-lel fontos mérföldkő az Axpo számára, mivel a vállalat dél-kelet európai szélerőművekből szeretné ellátni magyarországi üzemeinek zöldenergia-igényét. Az Axpo már kötött szerződést egy magyarországi naperőműre is, és további zöldenergia-termelőkkel is szeretne hasonló megállapodásokat kötni.