Trump lehet a "lúzer elnök", ha rossz alkut köt Ukrajnával

Donald Trump veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok globális státuszát és "lúzer elnök" címkét kaphat, ha rossz békeszerződést erőltet Ukrajnára, amennyiben megnyeri a novemberi választásokat – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij a Guardian szerint.

Az ukrán elnök a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg nincs stratégiája arra az esetre, ha Trump visszakerülne a Fehér Házba, és megjegyezte, hogy széles körben úgy vélik, Trump megszakíthatja az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítséget. Trump korábban állította, hogy képes lenne "24 óra alatt" véget vetni a konfliktusnak, és Boris Johnson volt brit miniszterelnök megkereste Trumpot Zelenszkij nevében.

Trump tanácsadói által felvázolt egyik lehetséges terv szerint Ukrajna keleti részeit és a Krímet Oroszországnak adnák át, de Zelenszkij kijelentette, hogy az ukránok ezt nem fogadnák el, és nem hajlandóak lemondani az európai integrációról vagy a NATO-tagság reményéről sem, még akkor sem, ha egy orosz "ultimátum" arra kényszerítené őket.

Zelenszkij elismerte, hogy egy újraválasztott Trump, ha akarná, súlyos katonai vereséget mérhetne Ukrajnára, megvonva a támogatást, a fegyvereket és a pénzt, és megállapodásokat köthetne Ukrajna szövetségeseivel a létfontosságú fegyverszállítások leállításáról. "Ukrajna puszta kézzel, fegyverek nélkül nem lesz képes felvenni a harcot egy többmilliós orosz hadsereggel" – tette hozzá az ukrán elnök.

Zelenszkij szerint azonban ez a forgatókönyv valószínűtlen, de ha mégis bekövetkezne, az súlyos következményekkel járna az USA nemzetközi pozíciójára és Trump személyes megítélésére is. Azt is hozzátette, hogy Putyin valószínűleg megszegne bármilyen Trump által kötött megállapodást, ami Trumpot gyengének mutatná be a világ szemében, és a tűzszünetet csapdaként használná fel, hogy tovább menjen, megalázva ezzel az amerikai elnököt.

Az ukrán elnök szerint, ha az Egyesült Államok elveszítené vezető szerepét, más tekintélyelvű országok és vezetők lépnének a helyére, és követnék Putyin agresszív politikáját, ami globális katasztrófához vezethetne. "Ez lenne az igazi harmadik világháború kezdete" – figyelmeztetett Zelenszkij. Hozzátette, hogy ha ez bekövetkezne, az USA nemzetközi befolyása egyenlő lenne a nullával, bár hazai gazdaságilag erős maradna, de globális "játékosként" megszűnne.