Új Leopard harckocsik érkeztek a Magyar Honvédséghez

A Magyar Honvédség fegyverzete újabb két Leopard 2A7HU típusú harckocsival bővült, amelyek a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz csatlakoztak a napokban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter személyesen is kipróbálta az egyik új harckocsit.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi médián keresztül osztotta meg a hírt, miszerint a Magyar Honvédséghez érkezett két új Leopard 2A7HU típusú harckocsi, valamint egy vezetői oktatójármű. A honvédelmi miniszter a Facebookon közzétett bejegyzésében hangsúlyozta: „A békéhez erő kell! – ezt az erőt építik a Magyar Honvédség új Leopardjai is”. A miniszter több fotót is megosztott, és az egyik harckocsiba bele is ült.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye alapján Szalay-Bobrovniczky kiemelte, hogy a Leopard 2A7 Driver Training Tank (vezetői oktatójármű) érkezésével a korábban Németországban kiképzett magyar harckocsizó tisztek és altisztek további gyártói felkészítését Tatán folytathatják. A miniszter szerint ez a több hónapos szakmai tanfolyam biztosítja az állomány magas szintű képzettségét az új harckocsik kezeléséhez.

A közleményből kiderül, hogy a Magyar Honvédség a jövőben összesen 44 darab ilyen típusú harckocsit fogad majd be, amelyek 2028-ig érkeznek meg. Ezzel tizenháromra bővült a magyar igények szerint fejlesztett harckocsik száma a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljnál.

A Leopard 2A7HU harckocsik korszerű felszereléssel rendelkeznek, többek között egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyúval, amely lehetővé teszi a pontos tüzelést akár 5000 méterről is. Emellett a harckocsi rendelkezik egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak. Az eszköz páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter, a szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter.