Közel 76 százalék: túl a "legrosszabb időszakon" a török infláció

A török statisztikai hivatal adatai szerint májusban az éves fogyasztói áremelkedés mértéke 75,45 százalékra emelkedett, ami 2022 novembere óta a legmagasabb érték.

A Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) hétfőn közzétett jelentése alapján májusban az infláció meghaladta az elemzők által várt 74,80 százalékot, az áprilisi 69,80 százalékról 75,45 százalékra nőtt. Az emelkedéshez jelentősen hozzájárultak a lakhatási és rezsiköltségek, amelyek májusban gyorsuló, 93,21 százalékos növekedést mutattak az egy hónappal korábbi 55,55 százalékos éves szintű emelkedés után. Az élelmiszerek és alkoholmentes italok árai is jelentősen, 70,14 százalékkal emelkedtek májusban éves összevetésben.

A ruházati cikkek és lábbelik áremelkedése viszont kisebb mértékű volt, 12 hónap alatt 50,85 százalékos növekedést mutatva májusban, az előző havi 51,2 százalékos éves áremelkedéshez képest. Havi szinten a fogyasztói áremelkedés 3,37 százalékra gyorsult az áprilisi 3,18 százalékról, szemben a szakértők által várt lassuló, kereken 3 százalékos havi inflációval.

Mehmet Simsek török pénzügyminiszter szerint a legrosszabb időszak már mögöttük van, és ebben a hónapban már enyhül az infláció. A török jegybank a kamatlábakat illetően márciusban 500 bázisponttal, 50 százalékra emelte a hétnapos repokamatot az infláció elleni küzdelem részeként, áprilisban és májusban pedig nem változtatott a kamatszinten, összhangban a piaci várakozásokkal.