A benzin és a gázolaj ára változatlan marad szerdától

A holtankoljak.hu szerint a hét közepén, szerdától nem lesz változás a hazai üzemanyagárakban.

Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára sem fog változni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi átlagárakon lesz lehetőség tankolni. A 95-ös benzin ára 597 forint marad literenként, míg a gázolajért továbbra is 603 forintot kell fizetni literenként. Legutóbb múlt héten szerdán tapasztalhatunk árváltozást a benzinkutakon, ami a benzin esetében 4 forintos csökkenést jelentett, így a benzin ára a lélektani határnak tartott 600 forint alá csökkent, az üzemanyag utoljára január végén volt ilyen olcsó. A gázolaj ára akkor sem változott.

Az RTL információi szerint az autópályákon akár 680 forintot is elkérhetnek az üzemanyagért, de a legolcsóbb kutakon akár egy százassal is olcsóbb lehet egy liter. A kutak 70 százalékánál 600 forint alatt van a 95-ös ára, és a gázolaj sem áll olyan rosszul, hiszen a kutak 60 százalékánál már a dízelt is 600 forint alatt adják.

A GKI gazdaságkutató Intézet elemzése szerint az árcsökkenés csak átmeneti, és a nyári utazási szezonban, amikor egyre többen utaznak majd, 650 forint körüli ár valószínűsíthető augusztusra. Molnár László, a Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint az EU-s szankcióknak köszönhetően lecsökkent az orosz olaj felvevő piaca, ami miatt most áron alul kínálják azt. Azonban a legnagyobb kőolajexportáló országok szervezete döntést hozott, amely szerint meghosszabbítják a kitermelés korlátozását, így július helyett csak októbertől fogják növelni a kitermelést, pedig a kereslet várhatóan növekedni fog addig. Molnár László szerint augusztus végére általában 650 forintba fog kerülni az üzemanyag literje.