Dunavarsányi mézüzem uniós támogatásának ügyében nyertünk pert

A Dunavarsányi Fulmer GmbH mézfeldolgozó üzem fejlesztésére irányuló projekt 970 millió forint európai uniós támogatást kapott, azonban az Államkincstár nem volt hajlandó kiadni a támogatás iratait, ezért pert indítottunk, amelyet elsőfokon megnyertünk.

A „Mézfeldolgozó fejlesztése a Fulmer GmbH dunavarsányi üzemében” című projekt kapcsán a kormányzati honlapon nem található információ arról, hogy milyen beruházásra használják fel a közel 1 milliárd forintos támogatást. Ezért közadatigénylés keretében kértük ki az illetékes Magyar Államkincstártól a projekt támogatásával kapcsolatos dokumentumokat, beleértve a támogatási kérelmet, a döntést és a támogatói okiratot. A MÁK azonban nem adta ki a kért iratokat, azzal érvelve, hogy azok „nem nyilvános” támogatási adatok.

A bírósági eljárás során a MÁK azt állította, hogy az adatok egyszerre nem lehetnek közérdekűek és nem nyilvánosak. Azonban a Fővárosi Törvényszék az Infotörvényre és az Alaptörvényre hivatkozva kimondta, hogy a közpénzek felhasználásának átláthatósága kiemelt közérdek, és kötelezte az Államkincstárt a dokumentumok kiadására. Az ítélet szerint a közpénz felhasználásának átláthatóságát az uniós rendelet is előírja, és a támogatásra vonatkozó adatok nyilvánosságát biztosítani kell.

A bíróság hozzátette, hogy az Államkincstár nem bizonyította, hogy a kért adatok titokban tartásához méltányolható érdek fűződne. Így most várakozással tekintünk a közel 1 milliárd forintos támogatás iratainak kiadása elé, hogy beszámolhassunk a tartalmukról.

Erdélyi Katalin