Valami nem stimmel a Paksi Atomerőmű beszámolójában

Történelmi mélypontra süllyedt a Paksi Atomerőmű profitja, miközben a cég nettó árbevétele jelentősen nőtt az elmúlt évben. A legfrissebb beszámoló alapján a számok ellentmondásossága kérdéseket vet fel.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2022-es adózott eredménye mindössze 121 millió forintot tett ki, ami jelentős visszaesést jelent az előző évekhez képest, amikor a profit 13 és 17 milliárd forint között mozgott. Ez a csökkenés különösen meglepő, tekintettel arra, hogy a vállalat nettó árbevétele a 2022-es 190 milliárdról 210 milliárd forintra emelkedett.

A Paksi Atomerőmű által előállított és értékesített áram mennyisége is növekedett. 2022-ben 15,9 terawattóra áramot termeltek, és 15,1 terawattórát értékesítettek, ami 0,1 terawattórával haladja meg az előző évi szintet. Emellett az áram ára is emelkedett: 2022-ben kilowattóránként 12,7 forintért, 2023-ban pedig már 14 forintért értékesítették.

A vállalat teljes áramtermelését az MVM Partner nevű áramnagykereskedőnek adták el, amely a Paksi Atomerőművel egy csoportba tartozik. Ennek ellenére továbbra is kérdéses, hogy miként alakul ki az a 268,9 forintos ár, amit az MVM lakossági számlamagyarázója szerint a fogyasztók „a 2022. december 31-ig meghatározott világpiaci áron számolva” fizetnének a villamos energiáért.

Az MVM, a korábbi évek szokásainak megfelelően, a 121 millió forintos profitot is felveszi osztalékként, de az eredménycsökkenésre a kiegészítő mellékletben nem adnak magyarázatot. Az MVM a Paksi Atomerőműre mint gazdálkodóra igencsak spártai vételárat szab, hiszen az áramtőzsdén tavaly nem 14, hanem átlag 82 forintért is el tudták volna adni árujukat, amivel nyilván nagyságrendekkel nagyobb nyereséget értek volna el. Bár a nyomott ár és a kizárólagosság elvi oka kifejezetten a lakosság olcsó áramellátása, ebből a szempontból kevéssé érthető, hogy a kormány az áram magas tőzsdei árára hivatkozva 2022. augusztusában az átlagfogyasztás feletti díjat mégis megkétszerezte.

Továbbá tavaly az MVM ezermilliárd forint költségvetési rezsitámogatást is kapott úgymond a lakossági áram és gáz magas beszerzési és alacsony eladási árai miatt. A Népszava szerint így továbbra is kérdéses, hogy hogyan jön ki az a 268,9 forint, amit a vevő fizetne a villamosenergiáért, ugyanis a lakossági áram többsége innen, a Paksi Atomerőműből érkezik.