Ez rasszizmus – kifakadt a német kapitány a keretet ért kritika miatt

Julian Nagelsmann, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya rasszisztának nevezte azt a felmérést, amelyben az ARD közszolgálati műsorszolgáltató megkérdezte a résztvevőktől, hogy szeretnének-e több fehér játékost látni a nemzeti csapatban – a kérdésre válaszadók 21%-a egyébként igennel felelt.

"Ez rasszista. Fel kell ébrednünk! Sok embernek menekülnie kellett Európában biztonságos országot keresve" – mondta Nagelsmann vasárnap. Joshua Kimmich, a válogatott kulcsemberének számító játékos is rassztistának nyilvánította a feltett kérdéseket. "Joshua Kimmich nagyon jól reagálta le a történteket, egy nagyon világos és átgondolt nyilatkozattal. Én is pontosan így látom ezt. Ez a kérdés őrültség. Európában vannak emberek, akiknek háború, gazdasági tényezők, környezeti katasztrófák miatt kellett elmenekülniük, és vannak, akiket egyszerűen csak be akarnak fogadni. Meg kell kérdeznünk, hogy mit teszünk jelenleg? Nekünk Németországban nagyon jó dolgunk van, és szerintem őrültség, hogy szemet hunyunk ezek felett, és egyszerűen kizárjuk az ilyen tényezőket" – tette hozzá.

Az ARD állítása szerint azért rendelte meg a felmérést, hogy mérhető adatokkal rendelkezzen, miután egy, a labdarúgásról és a sokszínűségről szóló dokumentumfilmen dolgozó riportert többször is megkérdezték a nemzeti csapat összetételéről. A kutatást 1304 véletlenszerűen kiválasztott válaszadó körében végezték, és a megkérdezettek 21%-a felelt igennel arra a kérdésre, hogy szeretnének-e több fehér játékost látni a csapatban.

Karl Valks, az ARD sportigazgatója elmondta, a társaság "megdöbbentőnek tartja, hogy az eredmények olyanok, amilyenek, de egyben a mai németországi társadalmi helyzetet is kifejezik. A sport fontos szerepet játszik társadalmunkban, a válogatott erős példája az integrációnak" – idézte őt a német média.

A jelenlegi válogatottban több vegyes származású játékos is szerepel, köztük a csapatkapitány Ilkay Gündogan, a szélső Leroy Sané, illetve a friss BL-győztes Antonino Rüdiger is.

A német válogatott egy csoportban szerepel majd a június 14-én startoló Európa-bajnokságon Magyarországgal, Svájccal és Skóciával. A start előtt azonban vár még a mieinkre is két összecsapás, először Írország, majd Izrael ellen, illetve a németek is megmérkőznek ma Ukrajnával, pénteken pedig Görögországgal.

A napokban röppent fel a híre annak, hogy a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) több, mint 150 millió forintnak megfelelő összeget ad a keret összes tagjának abban az esetben, ha győztesként zárnak.