Négyhavi mélyponton az üzemanyagárak Magyarországon

Négy hónapos mélypontra süllyedtek az üzemanyagárak a magyarországi benzinkutakon, azonban a nyári szezon közeledtével inkább áremelkedés várható – számolt be róla az RTL Híradó.

Az RTL Híradó hétfő esti adásában elhangzott, hogy a 95-ös benzin literenkénti átlagára 3 forinttal, 597 forintra csökkent, míg a gázolajé 603 forintra mérséklődött. Míg az autópályákon 670 forintot is kérhetnek egy liter üzemanyagért, addig a legolcsóbb automata kutakon már 573 forintért árulják a benzint. Ez az elmúlt négy hónap legalacsonyabb szintje, és egy másfél hónapos időszakban mintegy 50 forintos árcsökkenést jelent.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője kiemelte, hogy a magyarországi kutak 70%-ánál már 5-össel kezdődik a benzin ára, a gázolaj esetében pedig a kutak 60%-ánál figyelhető meg ez a jelenség.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, hogy az EU szankciói hatékonyan érvényesülnek Oroszországgal szemben, ami az árcsökkenésben is megmutatkozik. Az orosz olajkitermelők csökkenő felvevőpiaca miatt kénytelenek alacsonyabb áron értékesíteni a terméküket, ami hozzájárul az árak csökkenéséhez. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez az árcsökkenés csak átmeneti lehet, mivel a nyári turizmus miatt növekvő üzemanyagkereslet várhatóan felhajtja majd az árakat, így augusztus végéig a 650 forint körüli árszintek valószínűsíthetők.