A magyar lakhatás magas költségei

Magyarországon a lakhatás költségei elszálltak, és sokan teszik fel a kérdést, hogy miért van ez így, illetve létezik-e megoldás a problémára. A Kasszakulcs podcast legújabb epizódjában Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője beszélt a témáról.

A magyar ingatlanpiac helyzete jelenleg aggasztó, és sokan érzik úgy, hogy a lakásbérlés, sőt a vásárlás is luxussá vált hazánkban. A Kasszakulcs podcastban Gyükeri Mercédesz és Sztojcsev Iván kérdezte Balogh Lászlót, hogy mi áll a magas lakhatási költségek hátterében, és milyen lehetőségek vannak az elérhető otthonok megszerzésére.

A beszélgetés során szóba került, hogy Európában Budapesten a legdrágább a lakásbérlés a keresetekhez viszonyítva. Emellett érintették az eladó lakások árait Európa más városaiban, valamint a különböző méretű, egy-két-háromszobás lakások árait is.

A lakáspiac jelenlegi állapotának okait keresve a rendszerváltás előtti tulajdonviszonyokra is visszatekintettek. Megvizsgálták a budapesti, az agglomerációs és a vidéki lakáspiacok közötti különbségeket, és szó esett a jelenleg rendelkezésre álló lakásvásárlási támogatási programokról, valamint a lakásbérlést segítő, reálisan elérhető támogatásokról is.

A podcastot a Raiffeisen Bank támogatta, és azok számára, akik szeretnék mélyebben megérteni a magyar ingatlanpiac helyzetét, a Kasszakulcs műsorait több platformon is elérhetik, többek között a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud és YouTube csatornákon.