A magyarok olcsó használt autókat keresnek

Az év első négy hónapjában a magyar használtautó-piac élénkülését tapasztalhattuk, a tulajdonosváltások száma havi szinten 73–80 ezer között mozgott, ami jelentős növekedés a tavalyi 60–72 ezerhez képest.

A használt autók iránti kereslet növekedése mellett az árak 3-5 százalékos csökkenését is megfigyelhettük, amelyet az infláció csökkenése, a forint erősödése és a forint-euró árfolyamának stabilizálódása magyarázhat. Tavaly az importált használt autók száma 105 ezer volt, ami észrevehető csökkenés a 2022-es 126 ezres adathoz képest. A legnagyobb érdeklődés a másfél millió forint alatti autók iránt mutatkozik, az eladási árak itt alig mérséklődtek az elmúlt évhez képest.

Az autópark átlagéletkora Magyarországon 15,6 év, ami jelentősen magasabb az európai átlagnál. Ez az érték nem várhatóan fog csökkenni, tekintettel arra, hogy tavaly csupán 107 ezer új autót értékesítettek hazánkban, míg Ausztriában ez a szám 320 ezer volt. Az MGOE elnöke rámutatott, hogy 2011–2012 óta az új autók ára 60–80 százalékkal nőtt Magyarországon. A tavalyi magas infláció és a reálbércsökkenés arra késztette a vevőket, hogy elhalasszák vásárlásaikat, és új autó helyett a használtakat részesítsék előnyben. A 107 ezer új autó eladásból 11–15 ezer reexport: ezek azok az autók, amelyeket itt vesznek meg, itt helyeznek forgalomba, de ezt követően azonnal külföldre kerülnek.