Lord Sebastian Coe harmadszor Budapesten

Lord Sebastian Coe, a történelem egyetlen kétszeres 1500 méteres olimpiai bajnoka, az utóbbi tíz hónapban harmadszor látogatott el Budapestre, hogy bejelentse az atlétikai világdöntő új grandiózus versenyformáját, mely 2026. szeptember 11-13. között kerül megrendezésre a Nemzeti Atlétikai Központban.

Sebastian Coe, aki 2015 óta tölti be a World Athletics elnöki posztját, az Indexnek adott exkluzív interjújában beszélt arról, hogy bár kétszeres olimpiai bajnok, mégsem ez volt a kedvenc száma, hanem a nyolcszáz méter. Coe elárulta, hogy érdekes módon sosem versenyzett Budapesten, és már aligha fog, de diákként turistaként már járt a fővárosban. Az atlétika szerinte kiváló egészségnek örvend, és a tavalyi budapesti világbajnokság remek ugródeszka volt a 2026-os világdöntő rendezéséhez. A WA célja nem a bankszámla hizlalása, hanem minden dollárcentet szétosztanak a sportág fejlesztésére. Coe szerint nem kell mindig világcsúcs, elég, ha a nézők látják a sztárokat, és a párizsi olimpia csúcstalálkozója lesz Jakob Ingebrigtsen és Josh Kerr párharca 1500 méteren.

Coe beszámolt arról is, hogy bár rengeteg nagy atlétikai versenyt rendeztek Budapesten a nyolcvanas években, ő ezekből mindig kimaradt, amiért sajnálkozik, hiszen a Népstadion ideális helyszín lett volna. Ifjú politikusként és sportvezetőként is többször járt Magyarországon.

Az atlétika világdöntőjének bejelentése kapcsán Coe elmondta, hogy a világdöntő célja két év múlva még kirobbanóbb egészségi állapotba kormányozni a sportágat. A tavalyi budapesti világbajnokság pénzügyileg és népszerűség tekintetében is telitalálat volt, és a WA vezérigazgatója, Jon Ridgeon szerint ésszerű megközelítést alkalmaznak, ami lehetővé teszi a szervezőknek a pénzügyi sikert. Coe hozzátette, hogy a WA nem üzleti vállalkozás, és büszkén mondhatja, hogy egy év alatt több mint ötvenmillió dollárt osztanak szét sportágfejlesztési célokra.

A sportág egészségével kapcsolatban Coe nem ért egyet azzal, hogy zűrzavar lenne a különböző szintű versenyek között. A Gyémánt Liga a csúcson van, de a WA megalkotta a Continental Tour versenysorozatot is, ami sikeres körverseny. Coe szerint nem csupán az idő határozza meg egy verseny jelentőségét, hanem az, hogy a nézők láthassák a sztárokat.

Végül Coe nem vállalkozott jóslásra a párizsi olimpia 1500 méteres versenyével kapcsolatban, ahol Jakob Ingebrigtsen és Josh Kerr párharca várható. Az elnök szerint a sérülések is befolyásolhatják a verseny kimenetelét, de ha minden összejön, a történelem egyik legnagyobb 1500-as versenye várható Párizsban.