Lékai Máté: Párizs lehet az utolsó olimpiám

Lékai Máté, a magyar férfi kézilabda-válogatott irányítója szerint a 2024-es párizsi nyári olimpia valószínűleg az utolsó ötkarikás szereplése lesz. A játékos beszélt klubcsapata, a Ferencváros jövőbeli fejlődési lehetőségeiről és a nemzeti csapat erősségeiről is.

A 35 éves irányító a fradi.hu-n értékelte csapata NB I-es szereplését, ahol elmondta, hogy a negyedik hely nem felelt meg a céljaiknak, és reménykedik a jövőbeni sérülések elkerülésében. A Tatabányával szembeni bronzcsatában elszenvedett vereséget különösen szerencsétlen tavaszzárásnak nevezte.

A válogatottal kapcsolatban Lékai úgy nyilatkozott, hogy a következő olimpia valószínűleg az utolsó lesz számára, és hangsúlyozta, hogy a részvétel nem magától értetődő, így minden pillanatot élvezni kell. Hasonlóan gondolkodik a dán válogatott világklasszis kapusa, Niklas Landin is, aki a dán TV2-nek adott interjújában jelentette be, hogy a párizsi olimpia után befejezi válogatottbeli pályafutását.

A korai kezdésről szólva Lékai elárulta, hogy nem ő a koránkelő típus, és a reggel kilences kezdés egyetlen kézilabdázónak sem ideális, de ehhez alkalmazkodni kell.

A londoni olimpián való utolsó szerepléséről megjegyezte, hogy azóta rutinosabb lett, jobban ismeri a testét és a határait, valamint több figyelmet fordít a regenerációra és az alapozásra. A csapatban betöltött szerepe is megváltozott, hiszen akkor ő volt a legfiatalabb, most pedig az egyik legtapasztaltabb.

Lékai szerint a magyar válogatott játékosai közül kevesen játszanak rendszeresen a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában, de a szakmai stáb és a kemény munka ellensúlyozza ezt. A címeres mezért való küzdelem óriási energiákat szabadít fel. Ezzel szemben Landin, aki a klubszinten az Aalborgot erősíti, 2008 óta szerepel a dán válogatottban, és olyan sikereket ért el, mint olimpiai, világbajnoki (háromszor) és Európa-bajnoki címek, valamint kétszer választották meg az év férfijátékosának a nemzetközi szövetségnél.

A magyar női válogatott csoportkörös programja:

  • július 25., csütörtök: Magyarország–Franciaország 19.00
  • július 28., vasárnap: Magyarország–Brazília 9.00
  • július 30., kedd: Magyarország–Angola 16.00
  • augusztus 1., csütörtök: Magyarország–Spanyolország 14.00
  • augusztus 3., szombat: Magyarország–Hollandia 9.00

A magyar férfi válogatott csoportkörös programja:

  • július 27., szombat: Magyarország–Egyiptom 11.00
  • július 29., hétfő: Magyarország–Argentína 21.00
  • július 31., szerda: Magyarország–Norvégia 9.00
  • augusztus 2., péntek: Magyarország–Dánia 9.00
  • augusztus 4., vasárnap: Magyarország–Franciaország 16.00

A további menetrend szerint a negyeddöntők augusztus 6-án és 7-én, az elődöntők augusztus 8-án és 9-én, míg a döntő és a bronzmérkőzés augusztus 10-én és 11-én kerül megrendezésre.