Német szövetségi kapitány kiakadása egy rasszista felmérésen

Julian Nagelsmann, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, élesen bírálta az ARD közszolgálati televízió egyik felmérését, amely arra volt kíváncsi, hogy a németek szeretnék-e több fehér bőrű játékost látni a nemzeti csapatban.

A felmérés, amelyet április első napjaiban végeztek, és 1300 embert kérdeztek meg, többek között olyan kérdéseket tartalmazott, mint hogy „Jobb lenne, ha ismét több fehér játékos játszana a német válogatottban?”, „Jó, hogy a német csapatban sok olyan labdarúgó van, akiknek bevándorló hátterük van?” és „Szégyen, hogy a német válogatott jelenlegi csapatkapitányának török gyökerei vannak?”.

Nagelsmann megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy egy ilyen kérdést egyáltalán feltesznek, és ráadásul az emberek válaszolnak is rá. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek mintegy 21 százaléka gondolta úgy, hogy több fehér bőrű játékosra lenne szükség a válogatottban, míg 66 százalék, vagyis a megkérdezettek kétharmada úgy vélekedett, hogy jó, ha vannak migráns hátterű játékosok a csapatban. A szövetségi kapitány osztotta Joshua Kimmich, a Bayern München középpályásának véleményét, aki a felmérést rasszistának és őrültségnek nevezte.

Nagelsmann szerint a válogatott meghívást kapó játékosok azért lépnek pályára, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák, függetlenül attól, hogy milyen bőrszínűek. "Ez rasszizmus. Úgy érzem, fel kell ébrednünk. Sok embernek Európában menekülnie kellett biztonságos országot keresve" – mondta a kapitány, hozzátéve, hogy reméli, soha többé nem kell ilyen szart olvasnia.

Az ARD azt közölte, hogy azért rendelte meg a felmérést, hogy mérhető adatokkal rendelkezzen, miután egy, a futballról és a sokszínűségről szóló dokumentumfilmjén dolgozó riportert többször is megkérdezték a válogatott összetételéről. Karl Valks, a felmérést megrendelő ARD sportigazgatója úgy fogalmazott, hogy bár a társaság „megdöbbentőnek tartja, hogy az eredmények olyanok, amilyenek, de egyben a mai németországi társadalmi helyzetet is kifejezik”.

A jelenlegi német válogatottban több vegyes származású játékos is szerepel, ilyen a középpályás Ilkay Gündogan, Jamal Musiala, a védő Antonio Rüdiger vagy Aleksandar Pavlovic, illetve a szélső Leroy Sané is. Gündogan, aki jelenleg a Barcelonában játszik és korábban Bajnokok Ligáját nyert a Manchester Cityvel, a német válogatott csapatkapitánya is.

Németország rendezi meg a jövő hétvégén kezdődő Európa-bajnokságot, és Nagelsmann azt mondta, hogy csapata „mindenkiért játszik majd az országban”. A válogatott épp a magyar, valamint a svájci és skót csapattal került egy csoportba. A kontinensviadal előtt még két felkészülési mérkőzést játszanak, Ukrajna és Görögország ellen, az Európa-bajnokságot pedig Skócia elleni meccsel kezdik június 14-én Münchenben. Aztán 19-én Magyarország az ellenfele, amit az előző három találkozójukon nem tudott legyőzni, és 23-án Svájccal zárja a csoportkört.

A BBC felidézi: az eset alig néhány héttel azután történt, hogy a csapat felszerelését gyártó Adidas kénytelen volt megtiltani a szurkolóknak, hogy 44-es számmal ellátott német futballruhákat vásároljanak, miután azok hasonlítanak a második világháború idején a náci SS-egységek által használt szimbólumra.