A megújult Magyar Állampapír Plusz jegyzése elindult

A kisbefektetők számára hétfőtől elérhetővé vált a megújult Magyar Állampapír Plusz, amely magasabb kamatot kínál, mint korábban. Ezzel egy időben megszűnt az Egyéves Magyar Állampapír értékesítése.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. a múlt héten hozta nyilvánosságra az új Magyar Állampapír Plusz kibocsátási tájékoztatóját. A MÁP Plusz, amelyet korábban a kedvező inflációs környezetben szuperállampapírnak neveztek, a magas infláció miatt veszített népszerűségéből, azonban a megújított kamatokkal ismét vonzó befektetési lehetőség lehet a lakossági kisbefektetők számára.

Az új MÁP Plusz bevezetésével egyidejűleg megszűnt az Egyéves Magyar Állampapír értékesítése, amelynek évi kamata 6 százalék volt. Az új MÁP Plusz induló kamata már 6,25 százalék, ami a futamidő végére 7,25 százalékra emelkedik, így a befektetők évi átlagosan 6,73 százalékos hozamot érhetnek el.

A MÁP Plusz ötéves futamidejű, garantált, sávosan emelkedő kamatozású állampapír. A befektetők a futamidő végén befektetésük 39,13 százalékkal növelt értékét kapják vissza, ha a papírt végig megtartják.

A MÁP Plusz további előnye, hogy a futamidőn belül bármikor visszaváltható napi jegyzési árfolyamon, a kamat elvesztése nélkül. A kamatfizetést követő öt napig pedig 100 százalékos értéken váltható vissza, így a befektetők gyorsan hozzáférhetnek a pénzükhöz szükség esetén.

Az új MÁP Pluszt a kisbefektetők június 3-tól jegyezhetik az államkincstár és a forgalmazók kirendeltségeiben, valamint online felületeiken. A 100 milliárd forintos, N2029/M1 sorozat értékesítésének várható záró időpontja június 28. Egy magánszemély egy sorozatból legfeljebb 10 millió forint értékben vásárolhat, korábban nem volt ilyen korlát.

A MÁP Plusz kamatozása jelentősen magasabb, mint a korábbi változaté, amely 3,5 és 6 százalék közötti kamatot kínált a futamidőn belül. Ez a változás teheti ismét vonzóvá a MÁP Pluszt a befektetők számára.

A jelenlegi állampapír-kínálatban más konstrukciók is elérhetők. A Kincstári Takarékjegy 1 évre 6,0, két évre 6,5 százalékos kamatot kínál. A Fix Magyar Állampapír hároméves futamidejű, évi 7 százalékos fix kamatot ígér. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) induló kamata 7,9 százalék, a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) pedig változó kamatozású, a hároméves változat 1,5 százalékos, az ötéves 2,5 százalékos kamatprémiumot kínál a futamidő bizonyos szakaszaiban.

Az ÁKK által közzétett gyenge múlt heti értékesítési számok szerint mélypontra esett a részben inflációkövető PMÁP és a fix kamatozású FIXMÁP értékesítése is, a legkeresettebb lakossági állampapír pedig az amúgy szintén szerényen teljesítő, hozamkövető BMÁP volt, amelyből 14,2 milliárd forintnyi került értékesítésre. Összesen 42,8 milliárd forintnyi állampapírt vásároltak a lakossági befektetők, ami a harmadik leggyengébb hét volt eddig az évben. Az új MÁP Plusz 2029/M1 sorozatának hétfői érkezése miatt is kivárhatta a most induló hetet a befektetők egy része.