Esteban Ocon távozik az Alpine csapatától

A Forma-1-es versenyző, Esteban Ocon a 2024-es szezon végén elhagyja jelenlegi csapatát, az Alpinet.

Az Alpine Forma-1-es csapata bejelentette, hogy Esteban Ocon, aki jelenleg a csapatukat erősíti, a 2024-es szezon végén távozik tőlük, miután lejár a szerződése. Az együttműködésük öt évig tartott, és ennek a csúcspontja a 2021-es Magyar Nagydíjon elért győzelem volt, amely jelentős mérföldkőnek számít az Alpine történetében.

Az utóbbi időben, különösen a legutóbbi, Monacói Nagydíjon történt ütközés miatt merült fel annak a híre, hogy a 27 éves pilótával nem szeretne hosszabbítani a csapat. A versenyen Ocon agresszív manőverbe kezdett csapattársa, Pierre Gasly ellen, ami végül mindkettejük versenyét befolyásolta. Gasly azonban ennek ellenére megszerezte az istálló idei első pontját, míg Ocon kiesett és öt helyes rajtbüntetést kapott a kanadai futamra.

A csapat és a versenyző bejelentése közös megegyezésről szól. Mind Ocon, mind az Alpine-t vezető Bruno Famin felidézte, hogy remek eredményeket értek el együtt, amelyekért kölcsönösen hálásak egymásnak. Szakértők szerint nem egyedül a monacói incidens miatt következett be a szakítás – bár Famin közvetlenül a verseny után arról beszélt, hogy a történteknek lesznek következményei –, mivel a folytatásról hónapok óta zajlottak már a tárgyalások, de biztosan nem javította a felek kapcsolatát.

Ocon elmondta, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a jövőbeli terveit, de addig is minden erejével azon lesz, hogy sikeresen zárja a szezont a csapattal. A francia versenyző, aki nem ismert a legkönnyebb természetéről és akinek a kapcsolata csapattársával, Pierre Gaslyval sem a legjobb, valószínűleg két lehetőség közül választhat a jövőben. Egyrészt a Haas csapata érdeklődik iránta, másrészt a Sauber/Audi is lehetőségként merülhet fel számára, különösen, ha nem sikerül megegyezniük Carlos Sainzzal, aki a Ferraritól távozik. Emellett a Williams csapatánál is kiköthet.

A 27 éves Ocon 2020-ban csatlakozott az enstone-i csapathoz, és a 2021-es Magyar Nagydíjon diadalmaskodott a maga és az Alpine első Grand Prix-győzelmével. Az Alpine csapata még nem jelentette be, hogy ki foglalja majd el Ocon helyét a csapatban a távozása után. A francia istállónál lehúzott évei alatt gyakran lehetett arról hallani, hogy feszült a viszonya a csapattársával, így volt ez a spanyol Fernando Alonsóval, majd honfitársával, Gaslyval is. Utóbbival régebbre nyúlnak vissza a személyes ellentéteik: bár gyerekkorukban jó barátok voltak, a kapcsolatukban törés következett be, és mindketten úgy nyilatkoztak, hogy a problémák feloldhatatlanok.

Famin azért is bőszítette fel különösen a monacói eset, mert a versenyhétvége során újra és újra figyelmeztette őket a csapat döntésére: aki az időmérőn jobb rajthelyet szerez, előnyt élvez, a másiknak pedig támogatnia kell. Ocon annak ellenére vágott be Gasly elé, hogy a 11. helyen kvalifikálta magát, míg a másik francia a 10. helyről indulhatott.