Érd polgármestere a városi kihívásokról és a kormányzati politikáról

Az önkormányzatok totális kitettségben vannak a kormány felé, bármikor dönthetnek úgy, hogy csődbe visznek egy várost – mondta Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere. A 444-nek adott interjúban beszélt az egyre növekvő város gondjairól, Mészáros Lőrinc 50 millió forintos támogatásáról, és a Magyar Péter-jelenségről is.

Érd, amely 2006 óta megyei jogú város, Pest megye legnagyobb lélekszámú települése lett több mint 70 ezer lakosával. Csőzik, aki 2019 őszén vált polgármesterré, korábban az SZDSZ tagjaként kezdte politikai pályafutását, majd Érd alpolgármestere volt 2010-ig.

A polgármester nyílt levelet írt Mészáros Lőrincnek, aki az előző önkormányzati ciklusban jelentős beruházásokat nyert el, felvetve, hogy támogatná-e a helyi kézilabdacsapatot. Mészáros végül 50 millió forinttal támogatta a várost, ami Csőzik szerint szimbolikus jelentőségű volt, mivel a helyi Fidesz nem ért el hasonló eredményt.

Csőzik elmondása szerint törekedett a jó kapcsolatok kialakítására a kormányzati szervekkel, hogy további forrásokat szerezzen Érdnek, de ezek az erőfeszítések változó sikerrel jártak. Egyes minisztériumokkal és miniszterekkel folytatott tárgyalások során volt, aki segített, de névtelenséget kért cserébe.

A polgármester szerint a városok, még azok is, amelyek erős adóerővel rendelkeznek, korlátozva vannak. Példaként említette Székesfehérvárt, ahonnan 6 milliárd forintot vontak el. Csőzik a városvezetés alatt szigorította az építési szabályokat, mivel az infrastruktúra nem bírná el a további terhelést. Az ivóvízhálózat és a szennyvíztisztító kapacitása is a határaik közelében van, miközben a fejlesztésekre szánt források korlátozottak.

A polgármester szerint Budapest és az agglomeráció közötti együttműködés hiánya a kormány hibája. Úgy véli, a helyzet csak kormányváltás esetén, vagy ha a kormány egységként kezelné a régiót, javulhatna. A közlekedés és a vízgyűjtő területek csapadékvíz-gazdálkodása jelenti a legnagyobb problémát, amelyek nem ismernek közigazgatási határokat.

Csőzik óvatosan szimpatizál Magyar Péterrel és a Tisza Párttal, bár van kritikája is. Megjegyezte, hogy Magyar hatása az emberekre letaglózó, és úgy érzi, hogy ez segíthet az ellenzéki polgármesterek újraválasztásában, mivel a Tisza Párt nem indít helyi jelölteket, így az ellenzéki szavazók a polgármesterek mellett maradhatnak, de a listán a Tiszát választhatják.