Deutsch Tamás szavazási aktivitása az Európai Parlamentben

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szerint Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője és EP-listavezetője a szavazások 30 százalékán nem vett részt, és a 705 képviselő közül az utolsó előtti helyen áll a szavazási aktivitás tekintetében. Az állítások ellenőrzése során az Európai Parlament jegyzőkönyvei alapján kiderült, hogy a magyar képviselők közül többen is alacsony részvételi arányt mutatnak.

Az Európai Parlament plenáris üléseinek jegyzőkönyvei alapján a magyar képviselők szavazási aktivitását vizsgálva megállapítható, hogy a teljes ötéves ciklus alatt 19 610 szavazásra került sor, amelyeken a képviselők részt vehettek. A magyar képviselők közül Deli Andor (Fidesz-KDNP) mutatja a legmagasabb részvételi arányt, 95,34 százalékkal. További hat képviselő is 90 százalék feletti részvétellel büszkélkedhet, köztük a Demokratikus Koalícióból Rónai Sándor és Ara-Kovács Attila, a Momentumból Cseh Katalin, a Fideszből Tóth Edina és Győri Enikő, valamint a Jobbikból Gyöngyösi Márton.

A lista alján a Fidesz képviselői találhatók, Trócsányi László 76,98 százalékkal a leggyengébb, mögötte Gyürk András, Járóka Lívia és Deutsch Tamás következik. Deutsch Tamás tehát nem a második legkevesebbet szavazó képviselő, hanem 80,10 százalékos részvétellel a magyar képviselők között középmezőnyben helyezkedik el. Gyakori, hogy a fideszes képviselők jelen vannak az ülésen, de nem szavaznak, különösen emberi jogi kérdésekben vagy Oroszországgal kapcsolatos döntéseknél.

Az EP-képviselők részvétele nem csak politikai, hanem anyagi következményekkel is járhat, hiszen a napidíjuk 350 euró, amit csak akkor kapnak meg, ha a név szerinti szavazások több mint felén részt vesznek. Dobrev Klára (DK) és Donáth Anna (Momentum) is hasonló szavazási aktivitást mutatnak, előbbi 81,60 százalékkal, utóbbi pedig 83,46 százalékkal, annak ellenére, hogy szülési szabadsága is beleesett a képviselőség idejébe.

Összességében tehát Magyar Péter állítása, miszerint Deutsch Tamás a második legkevesebbet szavazó EP-képviselő, nem állja meg a helyét a jegyzőkönyvek alapján.