Észak-Koreai provokációra reagálva Dél-Korea lépéseket fontolgat

Észak-Korea a múlt héten léggömbök segítségével szemetet és egyéb tárgyakat juttatott át Dél-Korea területére, amire Szöul kemény válaszlépéseket tervez. A dél-koreai elnöki hivatal mellett működő tanács azt javasolta, hogy függesszék fel az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség csökkentéséről szóló megállapodás minden egyes pontját.

A kormány a keddi ülésén dönthet a javaslat jóváhagyásáról, és ha elfogadják, az intézkedés még aznap életbe léphet, és addig maradhat érvényben, amíg a kölcsönös bizalom helyre nem áll.

Észak-Korea közel ezer léggömböt küldött át, amelyekre hulladékot rögzítettek, és bár később bejelentették, hogy felhagynak a léggömbküldeményekkel, ha Szöul is abbahagyja a röplapok légúton történő kézbesítését, a GPS jelek zavarása továbbra is problémát jelentett.

A szöuli nemzetbiztonsági tanács szerint a 2018-as megállapodás korlátozta a hadgyakorlatokat a demilitarizált övezetben, de a felfüggesztéssel újra lehetőség nyílhat ezek megtartására, ami „megfelelőbb és azonnali választ” jelentene az észak-koreai provokációkra.

A dél-koreai kormánypárt figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a lehető leghatékonyabb és legelviselhetetlenebb intézkedésekkel fognak válaszolni a léggömbös incidensre.

Szöul már a múlt évben is részlegesen felfüggesztette a megállapodást, amikor megszüntette a repüléstilalmat a DMZ felett, amire Phenjan azonnali hatállyal reagált a korábbi katonai intézkedések visszaállításával.

Észak- és Dél-Korea között 1953-ban kötött tűzszünet van érvényben, de mivel békemegállapodás nem született, formálisan még mindig háborúban állnak egymással.