Budapest ad otthont egy újabb világszintű atlétikai versenynek

Budapest lesz a házigazdája az első Atlétikai Világszövetség Ultimate Championship-nek 2026 szeptemberében, ami az év legnagyobb eseménye lesz. A hírt Sebastian Coe, a World Athletics (korábban IAAF néven ismert) elnöke jelentette be Budapesten hétfőn, az MTI szerint.

A brit sportvezető elmondta, hogy a versenyen közel 70 országból 400 sportoló, köztük néhány a legnagyobb sztárok, fog versenyezni, amit a WA hozott létre annak érdekében, hogy minden olyan évben, amikor nincs világbajnokság, legyen egy rangos esemény, amit a világ körül néznek. A terv szerint a tornát kétnyévonta rendezik meg.

A Sporttitkárságon tartott beszédében Coe azt is elmondta, hogy az egyik oka annak, hogy Budapestet választották az első Atlétikai Világszövetség Ultimate Championship megrendezésére az, hogy "a magyar főváros adott otthont a valaha volt legjobb szabadtéri világbajnokságnak az előző évben".

Az Ultimate Championship, amelynek összdíjazása 10 millió amerikai dollár lesz, 2026. szeptember 11. és 13. között kerül megrendezésre. A nemzetközi szövetség közleménye szerint ez a legnagyobb összeg, amit valaha atlétikában felajánlottak, az aranyérmesek mindegyike 150 000 amerikai dollár díjazást kap.

"Csupán a legjobbak versenyzésének engedélyezésével azonnali teljesítménynyomást teremtünk a versenyzők számára, akik az ultimate címért küzdenek," mondta Coe, aki reméli, hogy az új versenysorozat izgalmat fog keltani a rajongók körében és új mércét állít be az atlétikai versenyek színvonalán.

"Budapest megtiszteltetésnek érzi, hogy elsőként adhat otthont a nagyon innovatív Atlétikai Világszövetség Ultimate Championship-nek. Miután sikeresen megrendeztük a 2023-as Atlétikai Világbajnokságot, a nemrégiben lezajlott Vizes Világbajnokságot, jelentős UEFA eseményeket és számos más hasonló eseményt, Budapest ismét készen áll a bizonyításra," mondta a NOB tagja, Balázs Fürjes. "Budapest valóban a globális sport egyik fővárosa, és 2026 különleges év lesz, mivel az új Puskás Aréna ad otthont a Bajnokok Ligája döntőjének," tette hozzá.

: MTI