Az OPEC+ döntése a nyersolajtermelésről

Az OPEC+ olajtermelő országok szövetsége megerősítette a nyersolajtermelés csökkentését 2025-ig, beleértve az Egyesült Arab Emírségek termelésének növelését és további önkéntes csökkentéseket is, a globális gazdasági környezet változásaira reagálva - jelentette a Cnbc.

Az elemzői előrejelzésekkel összhangban az OPEC+ a 2024-es év hátralévő részére és a 2025-ös évre vonatkozóan hozta meg a kitermelési politikáról szóló döntését. Jelenleg a kartell tagjai összesen napi 5,86 millió hordóval csökkentik a kitermelést, ami a globális kereslet körülbelül 5,7%-át teszi ki.

Az OPEC titkársága által közzétett adatok szerint a jövő évi összkitermelés napi 39,725 millió hordó lesz. Ez magában foglalja az egyes tagállamok részére előírt termelési kvótákat, bár az egyéni kiigazításokat még nem hozták nyilvánosságra. Angola kilépése után az új kitermelési számok már nem tartalmazzák az ország termelési adatait. Emellett az Egyesült Arab Emírségek termelését napi 300 000 hordóval fogják növelni, amit 2025 januárjától kezdődően, fokozatosan vezetnek be a következő év szeptember végéig.

Egy másik lényeges fejlemény, hogy az OPEC+ egyes tagjai, köztük Szaúd-Arábia és Oroszország, bejelentették az önkéntes termeléscsökkentés meghosszabbítását a jövő év végéig. Ez a csökkentés napi közel 1,7 millió hordót jelent, és eredetileg 2024 végén járt volna le. Továbbá, egy további 2,2 millió hordós önkéntes kibocsátáscsökkentést is meghosszabbítanak az idei harmadik negyedév végéig, amelyek eredetileg csak a második negyedév végéig lettek volna érvényben. A vasárnapi döntéssel a 2,2 milliós hordós mínuszt továbbhúzzák szeptember végéig, a 3,66 millió hordós mínuszt pedig egészen 2025 végéig hosszabbították meg.

A piacok nem lepődtek meg az olajkartell döntésén, a Brent típusú nyersolaj árfolyama enyhe, 0,3 százalékos csökkenést mutatott. Hétfőn az amerikai West Texas Intermediate hordója 77, a norvég Brenté 81, az orosz Uralé pedig 67 dolláron forgott.

Brent árfolyamának alakulása

A nyersolaj árfolyamának alakulását a befektetők szorosan figyelemmel kísérik, legyen szó részvénykereskedésről, hosszú távú befektetési portfóliókról vagy nyugdíjportfóliók kialakításáról. Az OPEC+ döntéseinek következtében az üzemanyagok további drágulása várható.