Féléves csúcsra ugrott az Európában irányadó gázár

Féléves csúcsot ért el hétfőn napközben az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a következő havi kontraktus ára, amely 38 euró/megawattóra fölé emelkedett, elsősorban a Norvégia felőli uniós gázszállítások körüli bizonytalanságok miatt.

Norvégiából váratlan szállítási kiesések következtek be, amelyek a napi gázexportot 14 millió köbméterrel csökkentették az EU felé a nominálási adatok szerint, bár a Reuters szerint a visszaesés nagy része a következő napra már megszűnhet a javítási munkálatoknak köszönhetően. A tengeri Sleipner csomópont leállása okozta a problémát, ami miatt a szárazföldi Nyhamna feldolgozó üzem is kénytelen volt szüneteltetni a működését.

A holland TTF (Title Transfer Facility) csomópontban az irányadó front hónapos kontraktus (július) ára 2,57 euróval 37,17 euró/MWh-ra, míg az augusztusi kontraktus ára 2,35 euróval 37,15 euró/MWh-ra emelkedett hétfő délutánra.

A brit piacon is hasonló áremelkedés volt megfigyelhető: az egynapos kontraktus ára 8,25 pennyvel 91,75 penny/hőmérsékletre, a júliusi kontraktus ára pedig 7,5 pennyvel 90,50 p/therm-re nőtt.

Az Engie EnergyScan elemzői szerint, ha ezek a leállások hosszabb ideig tartanak, akkor egyre nagyobb árnyomás alakulhat ki a piacon. Közben az LNG (cseppfolyósított földgáz) árai is hathavi csúcs közelében maradtak.

A kelet-közép-európai régió gázpiacai és árai kapcsán megemlítendő, hogy a Gazprommal szembeni választottbírósági végzések, valamint a bírósági végrehajtások veszélyeztethetik a régió orosz alapú gázellátását, ami szintén hozzájárult a régiós gázárak emelkedéséhez a napokban.