Ausztria gazdasági helyzete: Növekedés, de elmaradás

Az osztrák gazdaság növekedése az első negyedévben elmaradt a várakozásoktól, és továbbra is alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. Az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése szerint az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, ami a negyedik negyedévi stagnálás után szintén csak 0,1 százalékos növekedést jelent.

Az első negyedévi éves GDP-csökkenés főként az árutermelés, a kereskedelem és az egyéb gazdasági szolgáltatások visszaesésének tudható be. Ezzel szemben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatában enyhe, 0,7 százalékos növekedést tapasztaltak, bár ez az ágazat még mindig jelentősen elmarad a járvány előtti szinttől.

Az inflációs ráta májusban 3,3 százalékra csökkent az áprilisi 3,5 százalékról, ami Ausztriában az ötödik legmagasabb érték az euróövezetben. A feldolgozóiparban 2023 márciusa óta csökken az értékesítés, ám 2024 áprilisában az ipar és az építőipar termelésének csökkenése enyhült, az előző év áprilisához képest csak 2,0 százalékos volt a visszaesés.

A 2023/24-es téli turisztikai szezonban a vendégéjszakák és a vendégek száma növekedett az előző évhez képest, de a vendégéjszakák száma még mindig 2,5 százalékkal marad el a 2018/19-es szezon előtti hosszú távú átlagtól. Ausztria exportja az év első két hónapjában enyhe növekedést mutatott, míg az import csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az import 13,0 százalékkal, a kivitel pedig 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly a GDP 0,7 százalékkal csökkent, 2022-ben viszont 4,8 százalékkal nőtt.