Övék a világ legerősebb kerete, mégis biztosra vehető, hogy valahogyan úgyis elbuknak

A világ legértékesebb keretével rendelkező angol labdarúgó-válogatott megpróbálja megszerezni a második nagy tornagyőzelmét az 1966-os világbajnoki cím óta. A legutóbbi Európa-bajnokságon döntős csapatnak a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokság csoportkörében Dánia, Szerbia és Szlovénia lesz az ellenfél. Az angolok számára a kérdés, hogy Jude Bellinghamék képesek lesznek-e túlszárnyalni önmagukat, vagy ismét elkerüli őket a siker.

Az angol válogatott a selejtezők során hat győzelemmel, két döntetlennel és 22–4-es gólkülönbséggel végzett az első helyen, megelőzve az Eb-címvédő Olaszországot és Ukrajnát. A keret 31 tagja a Premier League-ben szerepel, míg Jude Bellingham és Harry Kane a Real Madrid, illetve a Bayern München kulcsjátékosai.

Gareth Southgate szövetségi kapitány irányítása alatt az angol válogatott 2018-ban világbajnoki elődöntős, 2019-ben Nemzetek Ligája-bronzérmes, és a 2021-es Európa-bajnokságon döntős volt, bár ezeket a sikereket kedvező sorsolásnak is köszönhetik.

Harry Kane, Jude Bellingham és Phil Foden a válogatott kulcsjátékosai közé tartoznak. Kane a Bayern Münchenben, Bellingham a Real Madridban, míg Foden a Manchester Cityben nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

A Dán válogatott az egyetlen csapat a csoportban, amely korábban már nyert Európa-bajnokságot. Az együttes legutóbb az elődöntőben esett ki, és a selejtezők során Kazahsztánban elszenvedett vereség ellenére sikerült elsőként kijutnia a tornára.

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány irányításával a dánok az Eb-bronzérem mellett a világbajnokságon is részt vettek, bár ott csoportutolsóként estek ki.

Christian Eriksen, Rasmus Höjlund és Kasper Schmeichel a dán válogatott kulcsjátékosai. Eriksen a Manchester Unitedben, Höjlund az MU-ban, míg Schmeichel az Anderlecht kapusa.

Szerbia néven ez lesz az első Európa-bajnoki szereplés a válogatott számára. A selejtezők során a magyar csapattól mindkétszer vereséget szenvedtek, de így is másodikként jutottak ki.

Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány vezetésével a szerb válogatott veretlenül zárta a világbajnoki selejtezőket, és a Nemzetek Ligájában is feljutott az A divízióba.

Dusan Tadics, Alekszandar Mitrovics és Dusan Vlahovics a szerb válogatott kulcsjátékosai. Tadics a Fenerbahcében, Mitrovics az al-Hilalban, míg Vlahovics a Juventusban játszik.

Szlovénia számára ez a második Európa-bajnoki részvétel lesz. A válogatott a selejtezők során Dánia mögött másodikként jutott ki a tornára.

Matjaz Kek szövetségi kapitány második ciklusát tölti a válogatott élén, és a csapat jól szerepel az ő irányítása alatt.

Jan Oblak, Benjamin Sesko és Josip Ilicic a szlovén válogatott kulcsjátékosai. Oblak az Atlético Madridban, Sesko az RB Leipzigben, míg Ilicic a Mariborban játszik.

Az Európa-bajnokság C csoportjának menetrendje szerint a csoportmérkőzések június 16. és 25. között kerülnek megrendezésre.