Álomotthonból rémálom: Végrehajtó fenyegeti a köztévés vezető által épített házakat

Karsay Katáék 2023 augusztusában szembesültek azzal, hogy a végrehajtó elviheti az új álomotthonukat, ha nem gyűjtenek össze 6,4 millió forintot néhány nap alatt. Egy korábbi köztévés vezető és volt feleségének cége, az Optimum Solution Enterprise Kft. ígéretes ajánlatot tett nekik egy Facebook-hirdetésen keresztül, egy fél ikerházat kínálva 84 millió forintért. A projekt azonban késéseket szenvedett, és a család augusztusban értesült arról, hogy a még befejezetlen házért a végrehajtó kopogtat.

Zoltán, a közmédiában vezető pozíciót betöltő, és Virág, egy nagy kereskedelmi csatorna volt főszerkesztője, a médiaipar elhagyása után alapították meg a vállalkozást, amely a kivitelezést végezte. Kata szerint Zoltán magabiztos és tőkeerős vállalkozónak tűnt, amikor megtekintették a mogyoródi telket, ahol már állt az épület alapja és egy majdnem befejezett ikerház is.

A csendes, meghitt lakóparkban található ingatlanokat kedvező négyzetméteráron kínálták, ami vonzóvá tette azokat a vásárlók számára, mint Brigittáék, akik már egy éve küzdöttek a kivitelezővel, miután 2021-ben megvásárolták a másik ikerház egyik felét. Brigittáék a családi nyaraló eladásával finanszírozták az önerőt, és bár a lakás még nem volt kész, saját ízlésük szerint tudtak változtatni rajta.

Azonban a lakások átadása késlekedett, és a szerződés szerinti kötbér ellenére sem kapták meg időben az ingatlant. Brigittáék a kivitelezővel folytatott vitában már a bírósági eljárást is fontolgatták, miután a vállalkozó levélben felszólította őket az ingatlan kiürítésére. A kivitelező később 73 millió forintra emelte az árat, és a kötbér elengedését kérte, miközben a család szerint a késedelem nem a kivitelező hibájából történt.

Brigittáék kávézások során próbáltak megegyezni az árban, de végül újra kellett kötniük az adásvételi szerződést, mivel a banki hitel is kicsúszott a határidejéből. A kivitelező a második ikerház építésébe is belekezdett, miközben Brigittáék rájöttek, hogy az általuk vásárolt ingatlan képeivel hirdetnek egy másik lakást a telken.

Brigitta végül felbontotta a szerződést a kivitelezővel, miután 2023 januárjáig nem történt előrelépés. Katáék is összetűzésbe kerültek a kivitelezővel, miután az első gyermekük születése után nagyobb lakást kezdtek keresni.

A kivitelező cég végrehajtás alá került, és Katáék ingatlanára is bejegyezték a végrehajtási kérelmet. Katáék a barátaik segítségével és személyi kölcsönökkel gyűjtötték össze a hiányzó összeget, hogy megakadályozzák az árverezést.

A család a félkész lakásban töltötte az őszt és a telet, ahol a fűtés ellenére is szükség volt kiegészítő fűtőtestekre. Katáék és Brigitta is a kommunikáció hiányát kifogásolták a cég részéről.

A korábban Brigittáéknak ígért ingatlan 88 millió forintért talált új gazdát, és a család nem tudott új lakást találni a korábbi keretükön belül. A telken található másik ikerház már elkészült, de a kertben még hiányzik a világítás, és az építőanyagok is az udvarban várakoznak.

Az Optimum Solution Enterprise felszámolás alá került, és kérdésessé vált, hogy be tudják-e fejezni ikerházuk megépítését. A cég hirdetései még mindig elérhetők az Ingatlan.com-on, és újabb lakásokat kínálnak eladásra.

A cég a Telexnek küldött levelében kijelentette, hogy üzleti ügyei nem tartoznak a nyilvánosságra, és semmi törvénytelen nem történik a vállalkozás életében. Hozzátették, hogy az ügyfeleikkel való konfliktusok csak rájuk tartoznak, és sok elégedett ügyféllel ellentétben a családok csak rossz színben akarják feltüntetni a céget.