A világ legnagyobb naperőműve megkezdte a termelést és Magyarország első zöldhidrogén üzeme is megnyílt

A kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen elindult a világ legnagyobb naperőművének üzemelése, amely 5 gigawatt (GW) teljesítményű és 200 000 hektáros területen helyezkedik el.

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület északnyugati részén, Ürümcsi közelében fekvő sivatagi területen található napelemfarmot hétfőn kapcsolták a hálózathoz, amint azt a kínai állami vagyonfelügyelet jelentette be honlapján. A létesítmény évente körülbelül 6,09 milliárd kilowattóra (kWh) villamosenergiát fog előállítani, ami elegendő lenne Pápua Új-Guinea egy éves áramellátásának biztosítására.

A kínai Power Construction állami vállalat által épített napelemfarm a világ eddigi legnagyobb kapacitású naperőműve, megelőzve a korábbi rekordereket, amelyek szintén Kína nyugati részén találhatók és 3 gigawatt kapacitásúak voltak a Global Energy Monitor adatai szerint.

A ritkán lakott Hszincsiang tartomány kiemelkedően fontos helyszín a megújuló energiát hasznosító erőművek számára, mivel az ott előállított villamos energia jelentős részét a sűrűn lakott keleti partvidékre szállítják.

Ezzel párhuzamosan, Magyarországon is fontos lépést tettek a megújuló energiaforrások felhasználása terén. Ünnepélyes keretek között került sor Magyarország első zöldhidrogén üzemének átadására a Bükkábrányi Energiaparkban. Az üzem a helyi napelempark által termelt megújuló energiával állít elő hidrogént, amely hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez.

A Bükkábrányi Energiapark, amely hazánk egyik legnagyobb napelemparkja, 65 ezer polikristályos napelem segítségével több mint 22 MWp csúcsteljesítményre képes és 32 hektáros területen helyezkedik el. Az új zöldhidrogén üzem 1 MW-os elektrolizálóval rendelkezik, és a próbaüzem sikeres tesztelési fázisát követően megkezdte működését.

Az ünnepélyes átadón részt vettek a projekt tulajdonosai és képviselői, köztük a STATUS Energy Magántőkealap, a Mészáros Csoport tagja, valamint az MS Energy Holding Zrt., az Opus Global Nyrt. leányvállalata. Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa kiemelte az alternatív, fenntartható energiaforrások felé fordulás fontosságát, és a csoporton belül zajló további high-tech kísérleti fejlesztéseket az energia termelése, tárolása és hatékony, környezetkímélő felhasználása terén.

A zöldhidrogén üzem létrehozásával a Bükkábrányi Energiapark és a Szegedi Tudományegyetem egy közös kísérleti projekt keretében a „power2gas” technológia ipari léptékű tesztelését valósítják meg. A többek közt uniós támogatással megvalósuló fejlesztés célja a napelempark által termelt felesleges energia hatékony felhasználása hidrogén előállítására, amelyet később különböző ipari és közlekedési célokra is fel lehet használni.

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájának célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését és erősítse hazánk szerepét az európai hidrogéniparon belül. A Bükkábrányi Energiapark zöldhidrogén üzemének megnyitása mérföldkő a hidrogénstratégiában és jelentős lépés a dekarbonizációs célok elérése felé. Az új üzem nemcsak az ország energiafüggetlenségét erősíti, hanem hozzájárulhat a tömegközlekedés és számos ipari felhasználás zöldítéséhez is.