A magyar bankok és biztosítók 2023-as teljesítménye

A magyar bankok erős, míg a biztosítók gyenge évet zártak 2023-ban a május 31-éig megjelent éves beszámolók alapján. A bankokat a jegybanki kamatbevételek hizlalták, míg a biztosítókat a különadók és viharkárok sújtották.

A hét legnagyobb kereskedelmi bank közül mindegyik javítani tudott az adózás utáni eredményén, összesen 1643 milliárd forintos nyereséget realizálva. Az OTP Bank nyeresége kiemelkedően, 185%-kal nőtt, míg az UniCredité csak 0,9%-kal. Az MBH, az Erste, a K&H és a Raiffeisen Bank is először érte el a 100 milliárd forint feletti profitot.

A nettó kamateredmény 670 milliárd forintos növekedése jelentős részben a Magyar Nemzeti Banktól származó nettó kamatbevétel 713 milliárd forintos emelkedésének köszönhető. Az OTP Bank kamateredménye 35%-kal, az UniCredit Banké 6,0%-kal nőtt.

A magas eredményszámok ellenére a tőkearányos megtérülés, a ROE 21% helyett 11% körül alakult volna, ha figyelembe vesszük az osztalékbevételeket és a babaváró, illetve CSOK-hitelekhez kapcsolódó átértékelődési hatásokat. Hat a hét bank fizet osztalékot, a K&H Bank azonban a teljes tavalyi eredményét visszaforgatja.

A bankszektor mérlegfőösszege a 21%-os növekedést felmutató OTP Bankot leszámítva csak 2%-kal bővült. A CIB és az MBH Bank mérlegfőösszege nőtt a legnagyobb mértékben, míg az Erste Banké 6%-kal csökkent.

A biztosítók közül a nyolc legnagyobb díjbevételű társaság közül csak az Allianz és a Groupama tudott javítani az eredményén. A Generali Biztosító veszteséges lett, az Union, az NN és az Uniqa biztosítóknál pedig a különadók miatt már tavalyelőtt veszteségbe fordultak.

A kisebb biztosítók között a Gránit Biztosító kiugró nyereséget ért el, az Allianz után a második helyre futott be. Az életbiztosítási díjbevételek 10,8%-kal csökkentek, míg a nem-életbiztosítási díjbevételek 12,5%-kal emelkedtek. A Groupama életbiztosítási díjbevétele 22,5%-kal nőtt, a Posta Biztosítóé viszont 56%-kal esett vissza.

A díjbevétel alapján a Generali megelőzte az Allianzot, a Groupama és az Alfa pedig a harmadik helyért versenyez. A különadók és viharkárok miatt csak a Groupama, az Allianz és az Alfa biztosítók fizetnek osztalékot a nagyobbak közül.