A hazai telekomcégek 2023-as teljesítménye

A Magyar Telekom, a 4iG és a Yettel 2023-as éves beszámolói alapján összehasonlítottuk, hogy teljesítettek a nagy magyar távközlési cégek az elmúlt évben. Az árbevétel növekedést mutatott mindhárom vállalatnál, az EBITDA és a profitráták azonban eltérő képet festenek.

A Magyar Telekom és a 4iG számait követően a Yettel is közzétette 2023-as éves beszámolóját. Az árbevétel mindhárom távközlési vállalatnál emelkedett, a 4iG esetében a Vodafone felvásárlásának köszönhetően, míg a Magyar Telekomnál és a Yettelnél az inflációkövető díjkorrekció eredményeként mutatkozott jelentős növekedés.

Az EBITDA tekintetében a 4iG-nál a bevételnövekedéssel párhuzamosan jelentős ugrás történt, a Magyar Telekomnál a költségek kisebb mértékű emelkedése mellett dinamikus növekedést értek el, míg a Yettel esetében az EBITDA növekedése elmaradt a bevétel kétszámjegyű emelkedésétől.

A profitráták terén a Magyar Telekom stabilan magas EBITDA-marzsot mutat, a 4iG pedig az akvizíciók hatására javuló mutatókat ért el. Ezzel szemben a Yettel profitrátái 2020 óta csökkenő tendenciát mutatnak, ami a működési költségek, különösen az anyagköltség és a személyi jellegű költségek növekedésével magyarázható.

A létszám tekintetében a Yettel jelentős bővülést mutatott, 2019-ben még kevesebb mint 1000 alkalmazottal rendelkezett, míg 2023-ban már közel 1700 főt foglalkoztatott.

Az adózott eredmények terén a Magyar Telekom kiemelkedő növekedést ért el, a Yettel nyeresége csökkent, míg a 4iG jelentős mínuszt könyvelt el, ami főként készpénzmozgással nem járó tételek miatt volt.

Az osztalékfizetés kapcsán a Magyar Telekom 42 milliárd forintot fizet ki, összhangban az osztalékpolitikájával. A 4iG nem fizet osztalékot, míg a Yettel 10 milliárd forint adózott eredmény mellett 25 milliárd forintot fizet ki az eredménytartalék terhére.