Kapott egy sallert a forint, ítéletet mondott a Moody's

Nem volt könnyű időszak a magyar forint számára, miközben a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, a BUX index azonban nem profitált ebből. A külkereskedelmi többlet rekordmagasságokat ért el, de a turizmus növekedése megállt, és a Moody's is kifejtette véleményét a magyar gazdaságról. A következő hét is gazdag lesz makrogazdasági adatokban, többek között az első negyedéves GDP adatok érkeznek.

Egy sor hazai makrogazdasági adat érkezett a héten, és pénteken a Moody's is véleményt formált a magyar gazdaságról.

Óriásit javult a külkereskedelmi egyenlegünk

A márciusi külkereskedelmi forgalom adatai szerint az export és import értéke jelentősen csökkent, ami javította a termék-külkereskedelmi egyenleget. Az első negyedévben az export és import értéke is nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Csökkentek az ipari termelői árak

Áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 2 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbihoz képest.

Megtorpant a turizmus lendülete, az ünnepek voltak a ludasok

A turisztikai szálláshelyek vendégeinek és vendégéjszakáinak száma csökkent áprilisban, amit részben az ünnepek eltérő időbeli eloszlása okozott.

Moody's: robusztus növekedés, erősödő ellátásbiztonság

A Moody's nem változtatta meg Magyarország „Baa2" adósságbesorolását és annak stabil kilátását. A hitelminősítő pozitívan értékelte a gazdasági növekedést, az államadósság konszolidációját és a kormányzati vállalásokat. A Nemzetgazdasági és a Pénzügyminisztérium is pozitívan értékelte a Moody's jelentését.

BÉT: 60 százalék felett nőtt a forgalom egy hét alatt a pesti tőzsdén

A BÉT részvényindexe, a BUX csökkent, miközben a részvénypiac összforgalma jelentősen, közel 63,4 százalékkal nőtt.

Jelentősen gyengült a héten a forint

A forint árfolyama jelentős ingadozást mutatott a héten az euróval szemben, a hét elején erősödött, majd a hét második felében gyengült.

Ami a nemzetközi piacokat illeti...

Az Egyesült Államokban a Fed szerint enyhén nőtt a gazdasági aktivitás, de a kilátások borúlátóbbak lettek. Németországban emelkedett az infláció, az euróövezeti infláció pedig meghaladta az előző havi értéket.

Mi jön a héten?

A következő héten több makrogazdasági adat is megjelenik, többek között a GDP első negyedéves második becslése, ipari és kiskereskedelmi adatok, valamint a beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi adatai. A nemzetközi piacokon is több fontos adat érkezik, például az amerikai és német feldolgozóipari beszerzési menedzser index, valamint munkaerőpiaci és ipari adatok.