A Concorde és a Wood elemzése a Duna House első negyedéves eredményeiről

A Duna House pénteken hozta nyilvánosságra első negyedéves számait, amelyeket a Concorde elemzői pozitívan értékeltek, kiemelve a hitelközvetítés erőteljes növekedését mind a magyar, mind a lengyel piacon, míg a Wood elemzése szerint a cég kiemelkedően jól kezdte az évet, és minden kulcsfontosságú ország erősen teljesített.

A Duna House első negyedéves eredményei jelentős növekedést mutatnak: a tisztított core EBITDA 175 százalékkal, míg a tisztított core adózott eredmény 71 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A Concorde elemzése szerint ez a növekedés elsősorban a hitelközvetítési szegmens élénkülésének köszönhető, míg a Wood szerint a Duna House minden kulcsfontosságú országban erősen teljesített.

Az elemzések kiemelik az első negyedéves jelentés pozitívumait, mint például az új hitelkihelyezések növekedése, a hatékonyabb működés a saját irodai és franchise szegmensben, valamint a bevételcsökkenés megállása az olaszországi tevékenységben. Olaszországban a csökkenő kamatlábak 2024 első negyedévében fordulatot hoztak a jelzáloghitel-piacon, és a Duna House tovább növelte piaci részesedését. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a negatívumokra is, mint a Forest Hill-i lakások értékesítésének lassulása és a hitelközvetítés EBITDA-marzsának a historikus átlag alatti szintje. A Wood szerint azonban a Forest Hill projekt keretében történő lakásértékesítés továbbra is termeli a bevételt, és a fennmaradó lakások értékesítéséből mintegy 7 millió euró nettó bevétel folyhat be.

A menedzsment pozitívan értékelte az első negyedéves eredményeket, de figyelmeztetnek, hogy Lengyelországban az új hitelek kihelyezése várhatóan csökken a 2023 végén kifutó Első Otthonvásárlási Program miatt. A Wood szerint azonban a program utolsó hónapjaihoz kapcsolódó folyósítások magas hitelvolumeneket eredményeztek, és előretekintve, várhatóan a jelenlegi kormány újabb jelzáloghitel-támogatási programot vezet be, amely valószínűleg az év második felében fog elindulni. A magyarországi hitelkihelyezés azonban továbbra is erős maradhat az alacsony inflációs szint és a csökkenő hitelkamatlábak hatására. A vezetés szerint ez a tendencia 2024-ben is folytatódhat, bár a Concorde szerint az inflációs szint esetleges emelkedése lassulást okozhat.

A Concorde-nál más elemző vette át a Duna House követését, így az eredményvárakozások frissítésére és az új célárra még várni kell. Addig a Duna House felülvizsgálat alatt marad az elemzőháznál. A Woodnak sem célára, sem ajánlása nincs jelenleg a Duna House-ra. A Duna House részvényárfolyama a mai napon nem mutatott változást, de az év eleje óta 19,3 százalékos emelkedést könyvelhetett el.

: (Forrás: article-1) : (Forrás: article-2)