A magyar tőzsde erősödik, de májusban minimális csökkenést mutatott

A BUX-index jelentős, több mint 2 százalékos emelkedést mutatott a kereskedési nap végén, a Richter részvények árfolyama kiemelkedően teljesített, bár májusban a BUX indexe minimálisan csökkent.

A magyar tőzsdei kereskedési nap végén a BUX-index 2,29 százalékos pluszban állt, ami azt jelenti, hogy a hazai részvényindex a 20, az 50, és a 200 napos mozgóátlagok fölött helyezkedik el, így az emelkedő trend a fontosabb időtávokon egyértelműen megfigyelhető. Májusban azonban a BUX áprilishoz képest 0,3 százalékkal csökkent, 67 906,5 pontra, de május 27-én a BUX 69 803 pontos záróértékével napi rekordot ért el a hazai tőzsdetörténetben.

A hazai blue chip részvények közül mindegyik árfolyama emelkedést mutatott, ami pozitív hangulatot kölcsönözött a magyar részvénypiacnak. Ezzel szemben májusban az OTP Bank részvényeinek árfolyama 4,9 százalékkal csökkent, a Richter részvények árfolyama 2,6 százalékkal gyengült, míg a Mol árfolyama 7,3 százalékkal esett vissza. A hazai midcap szektorban vegyes kép mutatkozott, az Alteo részvények árfolyama májusban 5,8 százalékkal csökkent, míg a Zwack 0,7 százalékos esést szenvedett el. Az ANY részvényei viszont 1,2 százalékos emelkedést értek el. A mai kereskedés során azonban a BIF árfolyama 3,7 százalékot esett, az Alteo árfolyama pedig 1,0 százalékkal csökkent, míg az Opus részvényei 3,0 százalékkal kerültek feljebb.

A legnagyobb forgalmat májusban az OTP Bank részvényei generálták, 158,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A Richter részvényei 57,2 milliárd forintos forgalmat értek el, míg a Mol 38,4 milliárd forintos forgalmat produkált. A mai kereskedés során az OTP papírjaiban volt a legnagyobb forgalom, 3,4 milliárd forint értékben, de a Top5-ben szerepelt még a Richter, a Mol, a Magyar Telekom és a NAP részvénye is. A Richter részvények árfolyama kiemelkedően, több mint 6 százalékos emelkedést ért el, ami részben annak köszönhető, hogy a Richter kivásárolta a németországi HELM AG részesedését a Richter-Helm BioTec (RHT) és a Richter-Helm BioLogics (RHB) vegyesvállalatokban, ezzel mindkét társaságban 100 százalékra növelte tulajdonrészét, valamint a Vraylar szabadalmának fél évvel történő meghosszabbításáról szóló bejelentés miatt.

A közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok és a kispapírok közül a Delta Technologies Nyrt. zárt különösen erős májust, 93 százalékos növekedéssel.

A BÉT és az MBH Bank a múlt hónapban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek támogatása.

A befektetési szolgáltatók sorrendjében májusban is a Wood & Company zárt az élen 167,1 milliárd forinttal. A második helyen álló Concorde 130,5 milliárd, a sorrendben harmadik Erste 97,8 milliárd forintos forgalmat bonyolított. A részvénypiac forgalma a legutóbbi kereskedési napon 8,4 milliárd forint volt.