Vajna Tímea bezárja Andy Vajna egykori holdingcégét

Vajna Tímea elhatározta, hogy megszünteti a néhai férje, Andy Vajna vagyonát kezelő holdingtársaságot, az AV Investments Befektetési Kft.-t, amely a Blikk szerint tavaly 3,9 millió dolláros (1,4 milliárd forint) profitot termelt, de a végelszámolás már folyamatban van.

Az AV Investments Befektetési Kft. az elmúlt években jelentős profitot realizált: 2020-ban 2,5 milliárd forint, 2021-ben 17,6 milliárd forint, míg 2022-ben 1,1 milliárd forint adózott profitot ért el. A társaság bevételei nem kizárólag a kezelt cégek működéséből és osztalékfizetéséből származhattak, hanem valószínűleg az egyes érdekeltségek értékesítéséből is. Andy Vajna 2019 januárjában hunyt el, így feltételezhető, hogy halála után nem sokkal szükségessé vált a portfoliócégek helyzetének rendezése.

A HVG információi szerint Vajna Tímea kiürítette a céget, az eredménytartalékot – ami 2 859 293 dollár (egymilliárd forint az aktuális árfolyamon) volt, és csupán egy dollár híján – osztalékként kivette. A tulajdonos, a Las Vegas-i Cinergi Entertainment L.L.C, amelynek Vajna Tímea az egyik alapítója, így jelentős összeget vont ki a holdingból.

A cégjegyzésre jelenleg egy végelszámoló jogosult, ami azt jelzi, hogy a végelszámolási folyamat már elindult. A néhai Andy Vajna holdingcégének bezárása egyúttal azt is jelzi, hogy a magyarországi gazdasági élet egyik jelentős szereplője távozik a piacról.